AZ degradeert en alleen fans zullen rouwen

Met één arm om de schouder van zijn assistent-trainer Hans de Koning en één arm om de schouder van zijn assistent-assistent-trainer Martin Haar blies hij de aftocht en zelden was een aftocht zo smadelijk als deze....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

WAALWIJK

Het hele seizoen lang heeft de geldschieter die voorzitter werd en zich trainer waande zijn club lopen opblazen en gistermiddag liep die ballon op het voetbalveld van RKC Waalwijk leeg. Uitslag 5-0, AZ gedegradeerd, RKC naar de nacompetitie.

Dirk Scheringa was het afgelopen seizoen nooit ver weg als de media na afloop van wedstrijden bijeen groepten in afwachting van trainers die de wedstrijd zouden verklaren. Maar gisteren in Waalwijk hield de voorzitter van AZ zich doof voor de verslaggever die nu wel zijn mening wilde horen.

Tegen een hem kennelijk beter gezinde radioverslaggever zei Scheringa dat zijn ambities niet lijden onder de degradatie. Er waren fouten gemaakt, maar van die fouten ging geleerd worden en met een spelersgroep die weinig verandering behoefde, zou de weg omhoog weer snel ingeslagen worden. Scheriga beloofde over ruim een maand bekend te maken wie Theo Vonk gaat opvolgen als hoofdtrainer.

Dezelfde Vonk was gisteren ook aanwezig in Waalwijk, maar evenmin genegen een verklaring af te leggen. Met Vonk als trainer promoveerde AZ vorig jaar naar de eredivisie, maar Vonk werd onlangs op een zijspoor gezet toen even gezwind de weg terug was ingeslagen. Theo Vonk praat alleen nog met zijn advocaat om uit te zoeken of het wel kan wat de voorzitter met hem heeft gedaan.

De enig leidinggevende die iets wilde zeggen, was Hans de Koning. Hij zei dat AZ een wedstrijd had verloren die eigenlijk nooit een wedstrijd was geweest en dat was akelig waar.

In de warming-up hadden de elf uitverkoren Alkmaarders al de nodige moeite om elkaar te vinden. Toen elf Waalwijkers daar ook nog eens tussendoor gingen lopen, werd het helemaal een probleem. De spanningen rond de club van de afgelopen weken werkten verlammend. RKC, de tegenstander met de meest gepasseerde defensie, kwam zelden in de problemen.

Zelf heeft AZ dit seizoen juist sterk moeten leunen op zijn achterhoede. Als Scheringa het in een voetbaltechnische bui heeft over 'meer strijd', dan moet hij wel beseffen dat Vonks verzorgde voetbal veel risico uitsloot.

Tot acht minuten voor drie gistermiddag had doelman Moens slechts 45 doelpunten moeten toestaan en zelfs na de negentig desastreuze minuten in Waalwijk zijn er nog altijd tien collega's in de eredivisie die vaker capituleerden. Als AZ volgende week afscheid neemt van de eredivisie, dan zal het waarschijnlijk nog met een nimmer vertoond laag aantal tegentreffers zijn. De Graafschap is nu nog recordhouder met het saldo 29-56 in het seizoen 1976/1977.

AZ zal zondag in de laatste wedstrijd tegen Twente nog driemaal moeten scoren om met een gelijk aantal doelpunten afscheid te nemen. Met de 26 treffers die nu op de rekening staan, is de degradant met afstand de minst succesvolle club in de eredivisie geweest.

John Mutsaers noch Donny Huysen noch de Pool Krzystof Bociek kon als spits veel potten breken en daarom heeft Scheringa dit jaar het meeste geld gestoken in zijn speurtocht naar doeltreffendheid. Hans Gillhaus werd uit Japan gehaald om één keer te scoren, Max Huiberts kwam uit Mönchengladbach om één keer te scoren.

De gewisselde Ruud Heus nam het na afloop van de wedstrijd tegen RKC op voor zijn duurste teamgenoten. 'In dit team komen ze niet tot hun recht.'

Op zich heeft AZ genoeg technische kwalititeit volgens Heus. 'We missen mentale kwaliteit. De spirit ontbreekt, het wij-gevoel. Voor deze wedstrijd zijn we in een trainingskamp geweest en dan nog krijg je dit.' Dit was een ongeïnspireerde vertoning en voor Heus het sluitstuk van een vernederend seizoen dat hij bij een andere club zo snel mogelijk wil vergeten.

In het door de voorzitter gewenste twee-spitsen-systeem lag de nadruk tegen RKC op het voorkomen van doelpunten, maar met name de rechterflank was als een open zenuw. Zo mocht linksbuiten Adilson Ben David dos Santos in de 22ste minuut en in de vijftigste minuut een doelrijpe voorzet geven.

De eerste keer tikte Clyde Wijhard de bal met meer geluk dan wijsheid in de verste hoek. De tweede keer was Hesp zo vriendelijk als tussenstation te fungeren. In een postierlijke val legde hij de bal met zijn hoofd stil voor Van Arum die daarna gewoon niet meer kon missen.

Dat was het begin van het einde. Dos Santos kreeg twee keer alle ruimte om ook zelf te scoren en daarvoor had Wijnhard de bal achter de steeds wanhopiger Moens geschoten. Eigenlijk kwam AZ er nog genadig af met de score van 5-0, maar de afgang was er niet minder smadelijk om.

Meer over