AZ behaalt punt in strijd tegen degradatie Heerenveen bezig aan indrukwekkende opmars

Wie stopt Heerenveen? De ploeg van trainer Foppe de Haan is na de winterstop aan een indrukwekkende opmars bezig. Thuis of op 'verplaatsing', het lijkt de krachtige Friezen niet uit te maken....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Na de fraaie triomf zaterdag op PSV (0-1) moest woensdag ook Sparta er in eigen huis aan geloven: 0-3. Heerenveen klom daardoor naar de vijfde plaats. Als de frisse subtopper in de huidige stijl doorgaat, komt de KNVB-beker dit seizoen onherroepelijk in het Abe Lenstra-stadion terecht.

Het uitgebalanceerde team van 'voetbalprofessor' De Haan boekte in Rotterdam de zesde overwinning in 1997. Dat gebeurde zonder topschutter Tomasson. De begeerde schaduwspits ontbrak wegens een schorsing.

Heerenveen startte als vanouds op het Kasteel, dat nog niet zo gek lang geleden een vrijwel onneembare vesting was voor bezoekende clubs. Het Friese team toonde een grote (spel)discipline, een goede veldbezetting en een hoge balcirculatie. Voor het arme Sparta was er geen houden aan.

Al in de derde minuut was het raak voor Heerenveen, dat nog nooit won op het Kasteel. De Deense middenvelder Meinseth verraste doelman Metgod met een schot ineens.

Heerenveen bleef daarna Sparta opjagen. Het eigen doelpunt van de Braziliaan Marilia, die zich verkeek op een voorzet van de doorgebroken Meinseth, maakte na amper een kwartier het duel min of meer tot een verplicht nummer. De Visser tilde in de slotfase de score naar 0-3.

De thuisploeg, uitgejouwd door de eigen aanhang, probeerde er wanhopig nog iets van te maken. Maar de Spartaanse onmacht was opnieuw groot. De aanvalsopbouw was traag en voorspelbaar, de afronding zwak. De achtste nederlaag op het 'Zandkasteel' was onvermijdelijk. Met nog maar drie thuiswedstrijden (Ajax, PSV en RKC) en zes uitduels (Feyenoord, De Graafschap, Fc Groningen, Roda JC, Volendam en Willem II) gaat Sparta bange tijden tegemoet.

Een zeldzame fout van doelman Ruud Hesp kostte Roda JC woensdag de zege op FC Utrecht (1-1). Hij faalde op een punt waarmee meer collega's moeite hebben: de uittrap. Hesp schoot in de 31ste minuut tegen de rug van Boussatta, de bal kwam via Mols bij Hernandez, die met een schuiver scoorde.

De bizarre treffer was de gelijkmaker voor FC Utrecht, dat elf minuten eerder op achterstand was geraakt. De 1-0 was een fraaie treffer van Gerald Sibon, die als één van de weinige spelers uit de Limburgse ploeg de laatste weken goed blijft presteren. Sibon, die zich dan ook in de belangstelling van Ajax mag verheugen, pikte een dieptepass van Van der Luer op, snelde langs Van der Net en passeerde Postma met een hard schot.

De gelijkmaker was niet de enige opvallende daad van Hernandez, die in de blessuretijd zijn tweede gele kaart kreeg van scheidsrechter Dick Jol. Terwijl Hernandez naar de kleedkamer wandelde, klonk het eindsignaal. FC Utrecht kreeg met het gelijkspel eigenlijk te weinig. Zonder de geblesseerde Vanenburg hadden de bezoekers toch het beste van het spel. Boussatta, Hernandez en Mols hielden de Limburgse verdediging bezig. Een kwartier voor tijd kopte verdediger Nascimento (ex-Roda JC) tegen de lat.

AZ behaalde woensdag in de strijd tegen degradatie een gelijkspel in de uitwedstrijd tegen De Graafschap, 1-1. Veel verlichting bracht het punt voor de Alkmaarders niet. Snijders bracht AZ na 26 minuten in de eerste helft aan de leiding. De centrale verdediger benutte de rebound nadat Olyslager een kopbal van Gillhaus had gekeerd.

Aan de andere kant zag Schultz tweemaal een schot gekeerd door Moens. De Doetinchemse ploeg, die volgend seizoen versterking krijgt van Gerritsen (Helmond Sport), kon aanvallend weinig indruk maken.

Na de rust, met de wind in de rug, veranderde dat spelbeeld. Binnen vijf minuten was het 1-1, toen Van der Haar met een omhaal scoorde. De aanvaller scoorde in de vorige wedstrijd, bij Vitesse, al tweemaal. Het voorbereidende werk kwam ditmaal van Schultz en Lukassen.

NEC heeft in de onderste regionen van de eredivisie een kostbare overwinning behaald op Volendam. In het eigen Goffertstadion viel de uitslag opvallend ruim uit: 3-0.

In de eerste helft had NEC al direct een enorm overwicht. Met de talrijke kansen werd echter bijzonder slordig omgesprongen. Bovendien was doelman Zoetebier van Volendam in grootse vorm. Ellerman en Sumiala produceerden de meeste missers voor de thuisclub. Volendam moest zich noodgedwongen tot spaarzame tegenstoten beperken. Binken had eenmaal pech dat de bal uit zijn schot van zeker twintig meter net langs de verkeerde kant van de paal suisde.

De ban werd gebroken in de 68ste minuut. Ellerman pikte een voorzet van Verhoeven op en passeerde Zoetebier in de draai (1-0). Vijf minuten later had Sumiala succes op aangeven van Ellerman. Elf minuten voor tijd moest de doelman van Volendam opnieuw zwichten. Dit keer voor een vrije trap die Maes direct in het doel werkte (3-0).

Meer over