Avontuurlijke reis olympische vlam

Het eerste record zal breken nog voor de Olympische Spelen op 17 september in Sydney zijn begonnen. Nooit maakte de olympische vlam zo'n lange reis als deze keer en nooit was de tocht zo avontuurlijk....

De luchtvaartmaatschappij Ansett Australië mag als officiële vervoerder van de Spelen de vlam op 20 mei in Athene ophalen. Voor dit doel is een Boeing 767 in de olympische kleuren gespoten. De vlam reist Bussiness Class.

Omdat het vuur moet blijven branden hebben handige mensen van de luchtvaartmaatschappij een speciaal omhulsel ontworpen dat voordoet aan de veiligheidseisen in de lucht.

De eerste etappe voert naar het eiland Guam in de Stille Zuidzee. Daarna hopt de vlam via dertien eilanden om op 8 juni in Uluru (Ayers Rock) in Australië te arriveren. Op 5 juni wordt tijdens deze trip Nieuw Zeeland aangedaan. Daar is onder meer een skiafdaling gepland vanaf een bergtop in Coronet Peak.

Van 8 mei tot 15 september maakt de vlam in Australië een tocht via meer dan duizend steden en dorpen. Voor de kust bij het beroemde korjalen-gebied The Great Barrier Reef gaan eerst duikers een stuk met de vlam onderwater zwemmen. Voorts gaat het per boot bij Biondi Beach, met de Indian Pacific Train door Nullarbor Plain, met een vliegtuig van de Flying Doctors door het afgelegen achterland en per kameel over Cable Beach in Broome.

Uiteraard wordt er ook met de vlam gelopen. Elfduizend Australiërs nemen deel aan een estafette, waarbij ieder 500 meter à een kilometer met de vlam draven. Op 17 september wordt in Sydney het olympisch vuur ontstoken. Na een reis van 39 duizend kilometer.

Meer over