Ausputzer

Op dag 27 van het WK het laatste nieuws over Bruno de beer. Tim Cornelisse steekt Khalid Boulahrouz een hart onder de riem en Michel Platini spreekt....

Paul Onkenhout

Goede overtreding Eindelijk heeft ook Tim Cornelisse (FC Utrecht) zich uitgesproken over de overtreding van Khalid Boulahrouz op Christiano Ronaldo. Zoals bekend vormde de schop – anderen zeggen doodschop – van de verdediger de inleiding tot de onverkwikkelijke gebeurtenissen in de wedstrijd van Nederland tegen Portugal.

Wat blijkt? Het was ‘een heel goede overtreding’. In Voetbal International zegt Cornelisse verder: ‘We krijgen in Nederland altijd het verwijt niet hard genoeg te zijn, maar dit was een lekker Zuid-Amerikaanse actie. En slim, hè.’

Nog een nuttige tip tot slot: ‘Als verdediger moet je even laten weten dat je er bent. Dit was professioneel.’

Onthulling I Waar we al een flauw vermoeden van hadden: ‘Voetbal is een spel dat kan worden gewonnen of verloren’ (Michel Platini in Der Kicker).

Italië wil Bruno terug Zoals bekend speelde tijdens het WK in Duitsland nog een andere grote kwestie: de tragische dood van Bruno, een bruine beer. Nadat Bruno, vanuit Italië, de Alpen was overgestoken, stilde hij in Beieren zijn honger met vee. Het besluit van de lokale autoriteiten om hem dood te schieten, leidde tot veel commotie en verdriet.

De Italianen laten het er niet bij zitten. Dierenbeschermers uit Milaan en Palermo eisten gisteren dat Italië in de halve finale tegen Duitsland met rouwbanden zou spelen, bij wijze van protest.

Milieuminister Alfonso Pecoraro Scanio ging nog een stap verder en eist uitlevering van het kadaver. Hij wil voorkomen dat de Duitsers in een museum in München goede sier gaan maken met Bruno.

In bad Huisdichter Cornelis kijkt al terug:

Einde

Bad is bijna leeggelopen

Waar wij wekenlang in lagen

Ons met bal en al verzopen

Elke dag weer dag der dagen

Koude kraan drupt halfopen

Randen gorig uitgeslagen

Op de bodem ligt het hopen

Dat de buren niet versagen

Zizou’s voeten lieden slopen

Afgevoerd in bezemwagen

Bad is bijna leeggelopen

Waar wij wekenlang in lagen

Onthulling II Waar we daarentegen geen enkel vermoeden van hadden is de reden van het merkwaardige gedrag van de linksback van Brazilië, Roberto Carlos, in het duel met Frankrijk. Toen Zidane de vrije trap nam waaruit Henry scoorde, leek hij druk doende met het strikken van veters of het optrekken van kousen.

Lezer Gáu Lyra heeft de zaak tot op de bodem uitgezocht.

‘Tijdens een telefoongesprek met het programma Debate bola (TV Record, São Paulo) heeft Roberto Carlos het uitgelegd: het was het afgesproken sein dat de buitenspelval moest worden geopend. De Fransen zouden, zo was het plan, zonder tegenstanders het strafschopgebied betreden, waarna de scheidsrechter voor buitenspel zou fluiten. Omdat de medespelers van Roberto Carlos het teken echter niet zagen of begrepen, was het doelpunt van Henry geldig.’

Onthulling III ‘Ik ken Leo al dertig jaar. Met Hiddink en Rijkaard heb ik ook een heel goede relatie en Franz Beckenbauer kan ik thuis bellen’ (Evert ten Napel in VARA TV Magazine)

Paul Onkenhout

Meer over