Update

Atletiekunie trekt Amerikaanse topcoach aan

De Atletiekunie heeft de technische staf versterkt met de Amerikaanse topcoach Rana Reider. Deze gaat op Papendal aan de slag met een eigen trainingsgroep maar zal ook nauw samenwerken met de andere bondscoaches op met name de sprint en de explosieve onderdelen.

null Beeld anp
Beeld anp

Reider gaat tevens de Nederlandse atletiekbond adviseren op het gebied van de ontwikkeling van topsportprogramma's en de optimale voorbereiding op de Olympische Spelen van 2016.

Reider had in het verleden verscheidene wereldtoppers onder zijn hoede, onder wie de olympisch kampioenen Dwight Phillips (verspringen), Christian Taylor (hinkstapspringen) en Brian Clay (tienkamp). Hij was tot voor kort werkzaam bij de Britse atletiekbond.

De trainer is voor Dafne Schippers geen onbekende. De veelzijdige atlete was dit jaar in april enkele weken op stage bij Reider in Daytona Beach en onder de indruk van zijn aanpak. De stage droeg bij aan haar successen op de sprint deze zomer. Schippers veroverde Europees goud op de 100 en 200 meter.

Technisch directeur Ad Roskam denkt dat de atletiek in Nederland veel profijt kan hebben van de ervaring en kennis van Reider. ,,Het is een unieke kans die we met hulp van NOC*NSF hebben kunnen grijpen!'', reageerde hij vandaag verheugd.

Maurits Hendriks, de verantwoordelijk man bij NOC*NSF, liet weten dat er binnen de sportkoepel niet lang hoefde te worden nagedacht over deze verbintenis. ,,Rana komt uit het netwerk van Charles van Commenée, lid van ons High Performance Team. Hij heeft met hem gewerkt in Engeland. Als een coach van dit kaliber te kennen geeft in Nederland te willen werken, zijn wij bereid mee te doen.''

,,Het zegt ook iets over de potentie van onze atleten dat hij hierheen wil komen. De Nederlandse atletiek is vol in beweging en met de komst van deze coach wordt daar weer een nieuwe dimensie aan toegevoegd,'' aldus Hendriks.

Meer over