Atletiek: Bushendich wint marathon Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De Keniaanse atleet Solomon Bushendich heeft zondag de 31e marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. Hij legde bij zijn debuut de klassieke afstand over 42,195 kilometer af in een officieuze winnende tijd van 2.08.53.

Met die tijd liep hij ruim boven het parkoersrecord van 2.06.20. De 22-jarige Bushendich spurtte in het Olympisch Stadion weg van zijn medekoploper en landgenoot Bernard Barmasai. De oud-steeplechaser eindigde op een seconde afstand als tweede: 2.08.54. De Tanzaniaan Getuli Bayo werd derde in 2.10.47.

Koen Raymaekers was de beste Nederlander op de zestiende plaats met een tijd van 2.15.50. Bij de vrouwen ging de zege naar Rose Cheruiyot uit Kenia. Ze liep 2.28.27.

Hazen

Tempomakers ontregelden de wedstrijd in het eerste uur. De ingehuurde hazen uit Kenia liepen steeds een beetje te ver voor de groep met favorieten uit. Het gaf een onrustig beeld en het tempo leed er onder. Halverwege stond er 63.59 minuten op de klok en koerste een kopgroep van zes Afrikanen af op een matige eindtijd van 2.08.

Op dat moment was al duidelijk dat de omstandigheden verre van ideaal waren. Er stond een stevige bries uit het oosten en de luchtvochtigheid was hoog. De temperatuur was met 11 graden Celsius wel in orde voor het lange loopavontuur.

Uitgeteld

De Braziliaanse trekpleister Vanderlei Lima was na een uur al uitgeteld. De winnaar van olympisch brons in 2004, beroemd geworden door een dronken priester die hem destijds in Athene van het parkoers afduwde, was duidelijk niet in zijn beste vorm. Hij kwam uiteindelijk door een goed tweede deel nog als vijfde binnen in 2.11.17.

Langs de Amstel zakte het tempo compleet in. De wind was daar spelbreker. Na 30 kilometer liepen nog maar vier atleten achter de Keniaanse haas Mutai: de Tanzaniaan Joseph en de Kenianen Leleito, Barmasai en Bushendich. Weer vijf kilometer verder waren alleen nog Barmasia en Bushendisch over.

Beide Kenianen schroefden in de slotfase de snelheid iets op. Zij aan zij stevenden ze door het Vondelpark op de eindstreep in het Olympisch Stadion af. Daar kwam het aan op een eindsprint; de 22-jarige Bushendich verschalkte met gemak zijn tien jaar oudere landgenoot.

Meer over