Atletico Madrid ondanks verlies toch in finale Europa League

Liverpool heeft de finale van de Europa League in het stadion van HSV niet geheel Engels - de vrees van de Duitse organisatie - kunnen maken.

ANP

Op Anfield werd donderdagavond weliswaar met 2-1 van Atletico Madrid gewonnen. Het uitdoelpunt van Diego Forlan, die ook thuis al scoorde (1-0), in de verlenging was noodlottig.

Benitez

De dit seizoen vaak verguisde coach Rafael Benitez kon met één geruststellende gedachte aan het duel tegen zijn landgenoten beginnen. Liverpool verloor tot dusver op het Europese podium nog nooit voor eigen publiek de return van een halve finale.

Zeven van de acht duels werden gewonnen. De Spanjaard had zijn team op twee plaatsen gewijzigd. Ryan Babel en Alberto Aquilani, vorig jaar overgenomen van AS Roma, hadden een basisplaats. Vooral de entree van de Italiaanse middenvelder bleek een gelukkige keuze.

Furieus

Liverpool begon furieus. Dat resulteerde al na 10 seconden in de eerste kans. Yossi Benayoun had op aangeven van Dirk Kuijt echter geen succes. De actieve Katwijker kroop halverwege de eerste helft voor zijn bewaker, kreeg ook een voet tegen de bal maar zag die vervolgens over vliegen.

Vlak voor rust kwam de even gewenste als verdiende treffer toch. Benayoun baande zich op rechts een weg naar de achterlijn, bereikte met zijn voorzet niet de inglijdende Kuijt, maar wel Aquilani. Deze knalde uit de draai raak.

Babel

Atletico, met Sergio Agüero terug na een schorsing, legde aanvallend niet al te veel besluitvaardigheid aan de dag. Dat veranderde enigszins na rust. Raul Garcia bemoeide zich wat nadrukkelijker met Aquilani. Dat ontregelde de Engelse opbouw. De strijd speelde zich geruime tijd af op het middenveld. Dat bood Liverpool, de snelle Babel voorop, wat meer ruimte voor een counter en Atletico de gelegenheid druk te zetten richting de ‘Kop', voor welke befaamde tribune Pepe Reina in de tweede helft tussen de palen stond. Overwerk kreeg de keeper van Liverpool niet.

In het laatste kwartier maakte de thuisclub serieus jacht op de tweede treffer, met alle risico's van dien. Het eerste nog het laatste voorkwam de verlenging. Daarin gebeurde van alles. In de 95e minuut ontplofte Anfield omdat Benayoun raak schoot. De jeugdige De Gea mocht zich dat aanrekenen. Nog voor de wisseling van helft zorgde Forlan voor ijzige stilte met de 2-1.

Atletico Madrid-speler Diego Forlan na zijn doelpunt tegen Liverpool. (Reuters) Beeld REUTERS
Atletico Madrid-speler Diego Forlan na zijn doelpunt tegen Liverpool. (Reuters)Beeld REUTERS
Meer over