Atlético Madrid met 1-0 te sterk voor Bayern München

In het strijderscollectief van Atlético Madrid stond woensdag één speler op voor een staaltje individuele klasse dat de liefde in voetbalharten laat opbloeien. Saúl Níguez soleerde als Messi langs Beierse benen en besliste het eerste duel met Bayern München in de halve finales van de Champions League (1-0).

Willem Vissers
Antoine Griezmann van Atlético Madrid. Beeld afp
Antoine Griezmann van Atlético Madrid.Beeld afp

Maar gezien over twee duels is nog niets beslist, met de wedstrijd in München te gaan, volgende week dinsdag. Na rust omsingelde Bayern Atlético in Vicente Calderon op soms indrukwekkende wijze, zonder dat het een doelpunt opleverde.

Weergaloos was de treffer van Saúl Níguez, 21 jaar jong, afkomstig uit Elche, weer zo'n parel uit de Spaanse voetbalschool. Hij dribbelde, dribbelde en dribbelde tot het een doelpunt was. Vanaf de as van het veld, de bal als een hartsvriend aan de linkervoet, dribbelde hij naar rechts, waar hij eerst tussen Thiago en Bernat doorglipte, vervolgens de sliding van Xabi Alonso ontweek en daarop, aangekomen in het gedrang van het strafschopgebied, Alaba handig op het verkeerde been zette.

Vervolgens slaagde hij met lof voor de slotklus. Doelman Neuer passeren, met diens lange armen. Hij plaatste de bal met links diagonaal, precies langs de graaiende arm van de naar rechts vallende doelman, via de binnenkant van de paal, terwijl Vidal nog eens langs gleed om de ultieme redding te verrichten. Een Messiaans doelpunt, zou je kunnen stellen.

En zo gaat dat ook met een superbe dribbel; de eerste verdedigers doen niet alles wat in hun macht ligt om de pingelaar af te stoppen, omdat ze verwachten dat de dribbelaar onderweg nog wel zal stranden. Die eerste verdedigers onderschatten daarbij het gegeven dat het ritme van de dribbel alleen soepeler wordt, dat de dribbelaar vertrouwen put uit zijn overwinningen onderweg, vastberaden als hij is om zijn solotocht tot een goed einde te brengen.

De treffer, na elf minuten, was het verdiende loon voor de felle, typische opening van Atlético, het beste teamverband van Europa. Atlético werd als altijd letterlijk aangevuurd door trainer Diego Simeone, die voor de slotfase van de nationale competitie is geschorst omdat hij tijdens het duel van afgelopen weekeinde tegen Malaga een ballenjongen opdracht gaf een aanval te storen, door een tweede bal het veld in te laten werpen.

(tekst gaat verder onder de video)

Duel tussen Filipe Luís (links) en David Alaba. Beeld photo_news
Duel tussen Filipe Luís (links) en David Alaba.Beeld photo_news

Minder dwingend

Atlético was tot de rust beter, feller, compacter en getructer dan Bayern, dat trainer Pep Guardiola na het seizoen ziet vertrekken naar Manchester City, dat met Real Madrid in de andere halve finale zit. Het spel van Bayern is gemiddeld wat minder dwingend dan in de twee voorgaande seizoenen met de Spaanse trainer. Volgens een artikel in de krant Die Zeit komt dat ook door Vidal, een middenvelder die Bayern al jaren geleden wilde aantrekken, maar die pas dit seizoen kwam, meer op initiatief van de clubleiding dan na advies van Guardiola, volgens de krant dan.

Straatvechter Vidal was wel de enige die de fysieke strijd van Atlético met gelijke munt betaalde. Opvallend bij Bayern was trouwens dat Thomas Müller, in veel ogen de beste Duitse voetballer van allemaal, op de bank zat. De aanval bestond uit de dribbelaars Coman en Douglas Costa, alsmede spits Lewandowski. Ribéry was na 64 minuten de eerste invaller, voor Coman. Robben is geblesseerd. Müller kwam even later.

De treffer van Níguez was een schitterend hoogtepunt in de meeslepende wedstrijd. Na rust drong Bayern fel aan, wetende hoe moeilijk het is om een doelpunt te maken tegen doelman Oblak. De Oostenrijker Alaba was als eerste dichtbij met een schot van een meter of 25, dat via de onderkant van de lat terug in het veld stuitte. Even later redde Oblak bekwaam na een kopbal van Javi Martinez, daarna op een schot van Vidal. De druk van Bayern werd steeds groter, en een doelpunt leek aanstaande.

De wedstrijd leek soms op het duel in de vorige ronde tegen Barcelona, toen Atlético in het laatste half uur eigenlijk alleen nog verdedigde en ballen soms lukraak naar voren trapte. Dat felle verdedigen zit het teamverband besloten, zelfs als Godin, de leider van de defensie, ontbreekt. Ze blijven dicht bij elkaar, ze zijn op en top geconcentreerd, ze maken een overtreding als dat nodig is, ze werpen zich in de baan van ziedende schoten. En intussen loerde Atlético op die ene tegenaanval die de mogelijk beslissende 2-0 zou opleveren. Die opzet lukte bijna, na een pijlsnelle aanval, besloten met een balletje buitenkant voet van Torres tegen de paal.

Het bleef dus 1-0. Een Madrileense finale in Milaan, een herhaling van twee jaar geleden in Lissabon, is goed mogelijk, maar nog lang geen zekerheid.

Saul Niguez heeft gescoord. Beeld photo_news
Saul Niguez heeft gescoord.Beeld photo_news
Meer over