Atletes met te veel testosteron niet langer verschoppelingen

Baanbrekend. Zo noemen experts het besluit van het Internationaal sporttribunaal CAS om atletes met te veel testosteron in hun lichaam niet langer te weren van wedstrijden. Een omstreden seksetest van de atletiekfederatie IAAF is ongeldig verklaard.

Sprintster Dutee Chand uit India wordt niet langer geweerd. Beeld AFP
Sprintster Dutee Chand uit India wordt niet langer geweerd.Beeld AFP

Maandagmiddag oordeelde het CAS in het voordeel van de 18-jarige Indiase sprintster Dutee Chand, die vorig jaar de Commonwealth Games miste omdat haar testosterongehalte te hoog was. Ze was opgetogen: 'Ik ben altijd blijven hopen dat ik deze zaak zou winnen. Ik ben blij dat ik weer mag meedoen, maar ik ben wel een jaar van mijn carrière kwijt.'

Chand is een groot talent, haar atletiekbond denkt dat ze op termijn een olympische medaille kan winnen. Ze was vorig jaar een van de favorieten op de Commonwealth Games, totdat ze na de na een controle werd uitgesloten van deelname.

De Internationale Atletiekfederatie IAAF hanteert sinds 2011 een simpele grens die bepaalt wie mag meedoen aan vrouwenwedstrijden. Wie een testosterongehalte heeft van minder dan 10 nanogram per liter bloed, komt in aanmerking. Wie erboven zit, moet daar iets aan doen - met medicatie of een operatie.

De Indiase sprintster was niet bereid tot zo'n ingrijpende stap. Waarom zou ze hormonen slikken of een sekseoperatie ondergaan als ze niet ziek is?, betoogden haar raadslieden. Ze kan er niets aan doen dat ze van nature veel testosteron heeft, zei Chand zelf. 'Ik wil blijven wie ik ben én meedoen aan wedstrijden.'

Oneerlijk

Meerdere atletes steunden de IAAF in de zaak tegen de Indiase sprintster. De Britse langeafstandsloopster Paula Radcliffe zei in de rechtszaal, mede namens collega's, dat sportsters met extra testosteron de strijd fundamenteel oneerlijk maken: 'Hun voordeel is veel groter dan wat je kunt compenseren met talent en toewijding, omdat hun lichaam heviger reageert op inspanning.'

Bij het tribunaal bestookten advocaten elkaar met wetenschappelijke onderzoeken. Kenners verschillen onder meer van inzicht over de grens van de atletiekfederatie. Uit onderzoek zou blijken dat ruim tien procent van de sportsters de IAAF-limiet overschrijdt.

Volgens het CAS is onvoldoende aangetoond dat atletes met meer dan 10 nanogram testosteron per liter zo veel 'significant voordeel' hebben dat je ze mag buitensluiten. Er kan best een grens worden getrokken, maar deze limiet voldoet niet aan eisen van proportionaliteit en redelijkheid, vindt het sporttribunaal.

De atletiekfederatie krijgt twee jaar de tijd om wetenschappelijk bewijs aan te dragen dat wél overtuigend is. Als dat niet lukt, wordt de sekseregel definitief geschrapt.

Tot dan mogen atletes als Chand gewoon meedoen aan wedstrijden. 'Ik ben blij dat dankzij deze uitspraak geen enkele atlete meer hoeft mee te maken wat mij is overkomen', zei de sprintster.

Meer over