Atleet El Guerrouj breekt klassiek record in Rome

Hicham El Guerrouj en Rome zijn elkaar goed gezind. Vorig jaar vestigde de Marokkaanse atleet in de Italiaanse hoofdstad een wereldrecord op de 1500 meter....

Van onze sportredactie

Simon Vroemen, de enige Nederlandse deelnemer woensdagavond in Rome, boekte een fraai succes. Zijn 8.19,52, de tiende tijd op de 3000 meter steeple chase, leverde hem een toegangsbewijs op voor de wereldkampioenschappen, volgende maand in het Spaanse Sevilla. Hij bleef royaal onder de door de atletiekunie (KNAU) vastgestelde limiet van 8.22,00.

De Keniase wereldrecordhouder Bernard Barmasai liep op de steeple ver voor Vroemen uit een beste jaartijd met 8.03,30.

El Guerrouj was liefst 1,26 seconden sneller dan Morceli, die in 1993 in Rieti tot 3.44,39 kwam. Daarvoor was het record acht jaar in handen van de Brit Steve Cram. In het begin van de jaren '80 waren afwisselend de atletieklegendes Sebastian Coe en Steve Ovett recordhouder in deze klassieke discipline.

El Guerrouj had hulp van boven aangeroepen. 'De eerste 1500 meter wilde ik in 3.28 minuten lopen, daarna kan alleen Allah mij nog helpen', zei de Marokkaan voor de race.

De godsvruchtige atleet kreeg meer hulp. Zeer aardse hulp, hulp van de Keniaanse haas William Tanui bijvoorbeeld. De voormalig olympisch kampioen (Barcelona 1992) liet na 800 meter 1.50 minuut noteren waarmee de eerste stap naar een record was gezet. Zijn eindtijd leverde El Guerrouj een bonus van 140 duizend gulden op.

El Guerrouj droeg zijn overwinning op aan zijn onlangs overleden oom. 'Ik was erg gemotiveerd om een wereldrecord te lopen en daarmee mijn familie weer wat levensvreugde te bezorgen.'

Wilson Kipketer bleef in de race voor de jackpot, het prijzenbedrag van één miljoen dollar dat op 4 september in Berlijn wordt verdeeld onder de atleten die op twaalf geselecteerde onderdelen alle zeven Golden-Leaguewedstrijden hebben gewonnen.

De Deen van Keniaanse afkomst won in de Italiaanse hoofdstad de 800 meter in 1.42,79. Niemand was in deze jaargang sneller dan de wereldkampioen, die zijn vormcrisis van vorig seizoen definitief lijkt te hebben overwonnen.

Drie weken na zijn wereldrecordloop in 9,79 seconden kwam Maurice Greene in Rome op de 100 meter opnieuw tot een uitmuntende tijd. De Amerikaan liep 9,85 en klopte daarmee zijn landgenoot Mitchell (10,03) en de Canadees Surin (10,04).

Greene verklaarde na zijn race niet te weten waar zijn grenzen liggen. Kan het nog sneller dan zijn 9,79? 'Natuurlijk', zei de zelfverzekerde Amerikaan, 'ik zie geen enkele reden waarom ik niet opnieuw een wereldrecord zal kunnen lopen.' Michael Johnson, olympisch kampioen op de 200 en 400 meter, had dit seizoen op de 200 meter nog niet onder de 20 seconden gelopen. In Rome slaagde hij daar duidelijk wel in: 19,93. Hij versloeg Obadele Thompson uit Barbados en wereldkampioen Ato Boldon die genoegen moest nemen met de derde plaats.

Robin Korving kwam gisteravond in de Italiaanse hoofdstad niet in actie. De atleet uit Heerhugowaard besloot niet te starten op de 110 meter horden om een dreigende blessure te voorkomen.

De Noord-Hollander werd een week geleden in Oslo tijdens de eerste Golden-League-wedstrijd nog vierde. Afgelopen vrijdag vestigde hij tijdens wedstrijden in Lausanne een Nederlands record met 13,15.

Meer over