Update

Astana wint ploegentijdrit Vuelta

Astana heeft zaterdagavond de eerste etappe van de 68e Ronde van Spanje gewonnen, een ploegentijdrit over 27,4 kilometer van Vilanova de Arousa naar Sanxenxo. De Kazachstaanse formatie had voor de afstand net geen half uur nodig: 29.59. De zege betekent dat de Sloveen Janez Brajkovic in de rode leiderstrui mag beginnen aan de tweede rit in de Vuelta.

Astana ging alsnog voorbij RadioShack.Beeld epa

Zijn Italiaanse kopman Vincenzo Nibali boekte meteen belangrijke tijdwinst. Hij en zijn ploegmaten van Astana hadden een voorsprong van 10 seconden op Radioshack met de Zwitserse specialist Fabio Cancellara en 0.16 op Omega Pharma-Quick.Step (Tony Martin). Sky (Sergio Henao) werd op 22 tellen vierde.

Belkin deed het met acht renners - sprinter Theo Bos startte wegens een te lage cortisolwaarde in zijn bloed niet - verdienstelijk. De beste Nederlandse afvaardiging finishte als tiende op 0.49. De equipe rond Bauke Mollema en Laurens ten Dam bracht vijf man gelijktijdig aan de streep. De anderen, onder wie Juan Manuel Garate, kwamen na gedane arbeid op bijna 5 minuten binnen.

Vacansoleil, met als klassementsrenners Wout Poels en Tomasz Marczynski, verloor 1.18 op Astana. Lieuwe Westra en Johnnie Hoogerland kwamen op veel grotere afstand binnen. Argos gaf 1.53 toe, maar bracht wel de jongste ploeg van allemaal aan de start. Lotto Belisol had ook een primeur. De Australiër Adam Hansen reed dit jaar in Belgische dienst al de Giro en de Tour de France en begon in Vilanova de Arousa aan zijn zevende grote ronde op rij.

Nibali begint als medekoploper met een behoorlijke voorsprong op de Spaanse favorieten aan de tweede etappe, die het peloton over een afstand van 177,7 km van Pontevedra naar Alto Do Monte Da Groba voert. Het gat met Alejandro Valverde (Movistar) is 29 seconden. Joaquin Rodriguez, de frontman van Katoesja, moet al bijna een minuut goedmaken.Zijn Italiaanse kopman Vincenzo Nibali boekte meteen belangrijke tijdwinst. Hij en zijn ploegmaten van Astana hadden een voorsprong van 10 seconden op Radioshack met de Zwitserse specialist Fabio Cancellara en 0.16 op Omega Pharma-Quick.Step (Tony Martin). Sky (Sergio Henao) werd op 22 tellen vierde.

Beeld reuters
Beeld afp
Beeld afp
Beeld ap
Meer over