Arveladze maakt Ajax' 100ste tegen Feyenoord

Shota Arveladze zal het waarschijnlijk niet hebben beseft. De Georgische international maakte gisteravond in de Arena de honderdste treffer voor Ajax in de lange reeks wedstrijden die sinds de invoering van het betaald voetbal in de hoofdstad tegen Feyenoord is afgewerkt....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Het was het tweede doelpunt van Ajax tegen Feyenoord en omdat de ploeg van Morten Olsen nog twee keer scoorde, staat de teller nu op 102. Feyenoord fabriceerde in 43 afleveringen slechts 52 doelpunten in De Meer en het Olympisch Stadion. In het nieuwe onderkomen van de Ajacieden hadden de Rotterdammers, na de 3-0 van vorig jaar en de 4-0 van zondag, dus nog geen succes.

Ajax won niet alleen dit duel, maar ook het eerste, op 17 maart 1957 (1-0 door een goal van Willy Schmidt) en zegevierde in totaal 24 keer. Feyenoord boekte negen overwinningen. De laatste zege van Feyenoord in Amsterdam was op 17 mei 1987: 1-2. Van Basten nam ruim tien jaar geleden het doelpunt van de thuisploeg voor zijn rekening, Been, Hofman en Winter (eigen doel) lieten de aanhang uit Rotterdam, die toen nog wel de wedstrijd mocht bijwonen, juichen. Nadien won Ajax steeds, behalve in de seizoenen 1989-1990 (1-1) en 1993-1994 (2-2).

De opkomst in Amsterdam-Zuidoost was weer hoog: 49.800 toeschouwers. Het was ongeveer een derde van het totaal op vrijdag, zaterdag en zondag in de zeventien wedstrijden uit de eredivisie en de eerste divisie (152.000).

De penningmeester van RBC had een minder vrolijke zaterdagavond. In Roosendaal waren niet meer dan 1250 mannen en vrouwen bereid te betalen voor het duel uit de kelder van het profvoetbal tegen Excelsior, dat ook nog in 1-2 eindigde.

Mike Jeffrey kon snel gaan douchen. De uit Engeland afkomstige speler van Fortuna Sittard kreeg gisteren in de wedstrijd tegen Vitesse al na tien minuten de rode kaart gepresenteerd door arbiter Sterk. Het was 'het snelste rood' van dit seizoen. Bogers (RKC) was de oude recordhouder. Op 20 augustus was de wedstrijd tegen PSV veertien minuten jong, toen hij mocht inrukken van Luinge.

Jozsef Kiprich, teruggekeerd na een avontuur op Cyprus, is het scoren nog niet verleerd. Hij maakte zaterdag tegen Eindhoven de eerste doelpunten voor zijn nieuwe club FC Den Bosch. De laatste treffers op Nederlandse bodem produceerde hij op 7 mei 1995 in De Kuip, tegen PSV. Kiprich scoorde toen ook twee keer, waarvan eenmaal uit een strafschop, voor Feyenoord. Misschien kan Arie Haan de nu 34-jarige Hongaar eens in Brabant gaan bekijken.

Meer over