Arsenal start Premier League met verlies

Titelverdediger Manchester United is de strijd in de Premier League begonnen met een 2-0 zege op Newcastle United. Een recordaantal van 67.477 toeschouwers op het vernieuwde Old Trafford zagen het eerste doelpunt al in de 21e minuut....

Van onze sportredactie

Heel anders verliep de start voor Arsenal. De Londenaren gingen in de uitwedstrijd tegen Sunderland met 1-0 onderuit. Ook verloor de ploeg middenvelder Vieira, die in de slotfase de rode kaart kreeg wegens het slaan van een tegenstander.

Achttien minuten kreeg Dennis Bergkamp van zijn trainer Arsene Wenger om een dramatisch begin van Arsenal te voorkomen. Net als zijn schutterende teamgenoten slaagde ook de Nederlander er niet in het doel van Sunderland te vinden. Arsenal had een groot overwicht op het veld van Sunderland. Parlour, Henry en Kanu stonden vaak oog in oog met doelman Sorensen, maar faalden hopeloos in de afwerking.

In de tweede helft kreeg Sunderland zelfs een voorsprong, toen doelman Seaman een voorzet volkomen verkeerd inschatte en Quinn raak kopte. Wenger zag het gestuntel van zijn aanvallers lang aan, maar bracht uiteindelijk Bergkamp en de aankopen Lauren en Pires. De irritatie bij Arsenal liep op bij het missen van alle kansen. De Fransman Vieira kreeg in de 90e minuut rood wegens slaan.

Het verlies van Arsenal was de grootste verrassing op de eerste speeldag van de Premier League. Jerrel Haisselbank scoorde voor Chelsea, dat met 4-2 won van West Ham United. Sander Westerveld hield zijn doel schoon bij Liverpool, dat moeizaam (1-0) afrekende met Bradford City.

Gerard Wiekens beleefde weinig plezier aan zijn debuut in de Premier League. De verdediger was basisspeler bij Manchester City, dat bij de rentree in de hoogste divisie door Charlton met 4-0 werd afgedroogd. Martijn Reuser verloor als invaller met Ipswich met 3-1 bij Tottenham Hotspur.

Heskey bezorgde Liverpool een benauwde zege tegen Bradford. Hij scoorde in de 67ste minuut. Westerveld verrichtte in de eerste helft twee mooie reddingen. Gerard Wiekens begon desastreus aan zijn vierde seizoen bij het gepromoveerde Manchester City. De verdediger moest met zijn ploeggenoten vier treffers incasseren van Charlton Athletic.

Martijn Reuser mocht bij Ipswich invallen. Hij kon niet voorkomen dat de gepromoveerde ploeg verloor van Tottenham. Ipswich nam na negen minuten wel een voorsprong via Venus. Anderton en Carr bogen de achterstand nog in de eerste helft om. Ferdinand tekende kort voor tijd voor 3-1.

Met vier zeges uit vier duels hebben alleen Glasgow Rangers en Celtic nog de maximale score in de Schotse competitie. Landskampioen Rangers versloeg Dunfermline met 4-1, met onder meer een treffer van Giovanni van Bronckhorst. Celtic won met 4-2 op het terrein van Hearts. Beide clubs moeten ondanks de twaalf punten Hibernian laten voorgaan. Die ploeg veroverde uit vijf duels een punt meer.

Rangers had twintig minuten moeite met Dunfermline. Albertz zette de landskampioen na tien minuten op voorsprong, maar Boyle was zes minuten later verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Vervolgens beslisten Van Bronckhorst (21e minuut) en Dodds (29e) binnen tien minuten het duel. Kort na de rust maakte Wallace nog 4-1.

Chris Sutton was de architect van de ruime zege van Celtic op Hearts. Sutton trof binnen een half uur twee keer doel. Henrik Larsson tekende voor de rust voor 3-0, maar miste ook een strafschop. Hearts vocht in de tweede helft terug, maar kwam niet echt in de buurt. De ploeg maakte via Severin 3-1, maar even later maakte Moravcik 4-1. Juanjo tekende voor de eindstand van 4-2.

Hibernian behield de koppositie door Aberdeen met 2-0 te verslaan. Het werd Hibernian wel gemakkelijk gemaakt. Aberdeen stond na vier minuten al met een man minder op het veld. Perry kreeg direct rood wegens een overtreding binnen het strafschopgebied. Latapy benutte de penalty. Het duurde tot diep in de tweede helft voordat de Fin Paatalainen Hibernian naar 2-0 schoot.

Meer over