nieuwseredivisie

Arne Slot nieuwe trainer van Feyenoord na ontslag bij AZ

Feyenoord heeft Arne Slot aangetrokken als nieuwe hoofdtrainer voor volgend seizoen. De 42-jarige Slot ondertekende in Rotterdam een contract voor twee jaar. Feyenoord heeft de optie het contract met een extra seizoen te verlengen.

Arne Slot in zijn tijd als trainer van AZ. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Arne Slot in zijn tijd als trainer van AZ.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Slot werd onlangs door AZ ontslagen, omdat hij zonder de Alkmaarse club te informeren al gesprekken had gevoerd met Feyenoord. ‘Ik heb drieënhalf jaar met veel plezier gewerkt bij AZ en ben de club en de spelers dankbaar voor de ontwikkeling die ik als trainer heb doorgemaakt. Deze stap naar Feyenoord is een hele mooie vervolgstap in mijn carrière. Als een topclub als Feyenoord zich meldt, dan ben je niet alleen vereerd, maar zeker ook trots dat je deze stap kan maken’, aldus Slot.

In Rotterdam volgt hij Dick Advocaat op. De 73-jarige Hagenaar maakte recentelijk bekend dat hij na het lopende seizoen zijn lange loopbaan als clubtrainer beëindigt.

Succesvolle trainer

‘Arne heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een succesvolle trainer met een herkenbare speelstijl, waarbij spelers zich uitstekend doorontwikkelen, wat voor Feyenoord natuurlijk heel belangrijk is. Bovendien hebben we er groot vertrouwen in dat straks met hem de prestaties onder Advocaats leiding een goed vervolg kunnen worden gegeven’, aldus technisch directeur Frank Arnesen.

Feyenoord wil met Slot een professionalisering doorvoeren op het sportieve vlak. Zowel in de jeugdopleiding als rond het eerste elftal moet een modernere werkwijze worden geïmplementeerd om betere spelers af te kunnen leveren bij het eerste elftal en meer transferwaarde te creëren. Feyenoord slaagt er de laatste jaren niet vaak in om spelers voor meer dan 10 miljoen euro te verkopen. Het wordt ook slechts incidenteel kampioen en slaagt er zelden in te overwinteren in de Europa League of de Champions League te bereiken. Daardoor komt het op een steeds grotere achterstand van Ajax en eindigt ook PSV meestal voor Feyenoord.

Ererdivisie

AZ eindigde vorig seizoen voor Feyenoord op de ranglijst en won in de Kuip met swingend voetbal met 0-3. AZ won ook op bezoek bij PSV en Ajax en stond in punten gelijk met Ajax op het moment dat de competitie werd afgebroken. ‘Feyenoord is een grotere club dan AZ,’ stelt Henk ten Cate, oud-trainer bij onder meer Ajax, Barcelona en Chelsea. ‘Feyenoord is de tweede club van het land, vind ik. AZ eerder de vierde.’

Ten Cate coachte Slot bij NAC. ‘Toen zag ik al een trainer in hem. Hij laat zijn ploegen herkenbaar voetballen. Als hij dat ook bij Feyenoord wil doen, zal hij zeker in aanvallende zin andere spelers moeten krijgen.’

Feyenoord heeft daar momenteel geen budget voor en lijdt hevig onder de absentie van publiek bij thuiswedstrijden. De hoop is gevestigd op het binnenhalen van een grote investeerder.

John de Wolf

Slot, die sowieso geassisteerd zal worden door John de Wolf, wordt pas aan het eind van dit seizoen gepresenteerd in De Kuip. Arnesen: ‘Want alle focus ligt nu en de komende uitdagende maanden uiteraard nog bij de huidige staf en selectie. Er is nog veel om voor te strijden. Bovendien willen we hier allemaal met goede prestaties in zowel de competitie als de beker zorgen dat Dick zijn loopbaan, in elk geval als clubtrainer, op een heel mooie manier kan afsluiten.’

Voor zijn periode bij AZ, waar hij eerst twee jaar als assists werkte, was Slot assistent en interim-coach bij SC Cambuur en jeugdtrainer bij PEC Zwolle, waar hij zijn spelersloopbaan beëindigde. Slot speelde ook voor Sparta en NAC Breda.

Lees meer

In april van dit jaar interviewde Bart Vlietstra Arne Slot, toen nog coach van AZ. Over het imponerende voetbal, en over het afgebroken seizoen: ‘Als men later zegt ‘AZ speelde echt fantastisch’, dan is het voor mij geen weggegooid jaar’

Door het onverwachte ontslag van Arne Slot bij AZ is Pascal Jansen tot het einde van het seizoen hoofdtrainer bij de Alkmaarse club. Wie is deze trainer die AZ door een cruciale periode moet loodsen?

Meer over