Arnaud Démare sprint naar winst in Milaan-Sanremo

Zelfs door een val voor de Cipressa, de voorlaatste helling in Milaan-Sanremo, liet Arnaud Démare zich zaterdag niet ontmoedigen. Een kilometer of dertig verder sprintte de voormalig wereldkampioen bij de beloften naar de zege op de Via Roma. 'Er zijn van die dagen dat alles lukt', zei de renner van FDJ, die de Brit Ben Swift en de Belg Jurgen Roelandts achter zich hield

Arnaud Démare komt over de streep. Beeld afp
Arnaud Démare komt over de streep.Beeld afp

De Pool Michal Kwiatkowski was op de Poggio ontsnapt en hield lang stand, hoewel zijn voorsprong nooit meer dan vijf tellen bedroeg. Maar kort voor de finish werd de oud-wereldkampioen alsnog ingerekend door een groep met vrijwel alle favorieten waarna de sprint kon beginnen. De Fransman Nacer Bouhanni en de Belg Greg van Avermaet completeerden de top vijf. De Colombiaan Fernando Gaviria kwam in het gedrang ten val.

Traditiegetrouw reed er lange tijd een omvangrijke kopgroep vooruit. De elf renners moesten, net als later het peloton, door een plots geconstateerde aardverschuiving bij Arenzano omrijden. Daardoor werd de langste klassieker zelfs uitgebreid naar 295 kilometer.

(Tekst gaat door onder foto)

Démare (rechts) wordt gefeliciteerd door Nacer Bouhanni. Beeld afp
Démare (rechts) wordt gefeliciteerd door Nacer Bouhanni.Beeld afp
Démare komt over de streep. Beeld afp
Démare komt over de streep.Beeld afp

Pas kort voor de Cipressa werden de laatste vijf vluchters, onder wie Maarten Tjallingii, ingelopen waarna de Brit Ian Stannard en de Italiaan Giovanni Visconti een poging deden weg te rijden uit de groep. Later sloten de Italianen Matteo Montaguti, Daniel Oss en Fabio Sabatini aan. Het groepje werd kort voor de Poggio, de laatste helling voor Sanremo, ingelopen waarna het in een straffe sprint omhoog ging. Eerst probeerde de Italiaan Andrea Fedi weg te rijden, daarna leek Kwiatkowski op weg naar de winst. Maar ook zijn kwaliteiten als daler konden de Pool van Team Sky niet vooruit houden.

Démare (24) won dit jaar al een rit in Parijs-Nice. In 2011 werd hij in Kopenhagen wereldkampioen bij de beloften. 'Dat was ook zo'n dag. Ook toen voelde het alsof niets me kon tegenhouden. Na die val dacht ik nog even: het is voorbij voor mij. Er volgden twee loodzware beklimmingen. Maar zie: hier sta ik als winnaar.'

Sinds Laurent Jalabert in 1995 had geen Fransman de 'Primavera' nog gewonnen.

Meer over