Arjen Robben Sportman van het Jaar

Arjen Robben is gekozen tot Sportman van het Jaar. De aanvaller van Bayern München en het Nederlands elftal volgt turner Epke Zonderland op, die de Jaap Eden Award de afgelopen drie jaar kreeg. Zonderland behoorde opnieuw tot de genomineerden, net als de olympische schaatskampioenen Sven Kramer, Michel Mulder, Jorrit Bergsma en Stefan Groothuis en springruiter Jeroen Dubbeldam.

null Beeld AP
Beeld AP

Robben is de eerste voetballer sinds Ruud Gullit in 1987 die zich Sportman van het Jaar mag noemen. De 30-jarige vleugelspits had op het WK een belangrijk aandeel in de derde plaats van het Nederlands elftal. Hij kreeg in Brazilië al de Bronzen Bal, als op twee na beste speler van het toernooi. Robben was niet in de Amsterdamse RAI aanwezig, omdat hij vanavond met Bayern München een competitiewedstrijd moest spelen. Zijn Duitse ploeg won met 2-0 en Robben maakte zelf het eerste doelpunt, zijn honderdste treffer voor 'Der Rekordmeister'.

null Beeld anp
Beeld anp

,,Fantastisch, heel trots dat ik hier sta met deze trofee in handen'', zei Robben via een videoverbinding met München, waar hij een replica van de Jaap Eden in handen had. Zijn vader kreeg op het podium in Amsterdam de 'echte' trofee. ,,Ik had dit niet verwacht met al die andere geweldige topsporters. De allerdiepste buiging voor alle prestaties van het afgelopen jaar. Ik ben heel trots dat ik mag winnen, helemaal als voetballer. Echt te gek, bedankt!'' Robben werd met Oranje ook al uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. Louis van Gaal, de oud-bondscoach van het Nederlands elftal, werd gekozen tot beste coach.

Meer over