Arjen Robben overweegt te stoppen: 'Ik heb niets meer nodig om te zeggen: nu is mijn loopbaan af'

Arjen Robben overweegt na het seizoen te stoppen met voetballen. Hij laat de mogelijkheid van een afscheid nadrukkelijk open, nu het einde van het seizoen nadert. Zijn contract bij Bayern München loopt af.

Willem Vissers
Arjen Robben. Beeld Martin Dijkstra
Arjen Robben.Beeld Martin Dijkstra

'Alles kan. Ik kan stoppen, naar Amerika, nog één jaar Bayern, twee jaar Bayern. Geen optie is uitgesloten', zegt hij in een interview met Volkskrant Magazine, zaterdag. De 33-jarige Robben, momenteel herstellende van een blessure, is bezig aan zijn negende seizoen bij Bayern. Hij geniet meer dan ooit van voetbal, mede omdat het besef is ingedaald dat hij vrijwel alles heeft gewonnen, dat zijn loopbaan min of meer voltooid is. 'Ik heb niets meer nodig om te zeggen: nu is mijn loopbaan af.'

Robben, die na het mislopen van het WK al stopte met voetballen voor het Nederlands elftal, zegt soms te verlangen naar het leven na het voetbal. 'Ik kijk ernaar uit om dingen te doen die niets met voetbal te maken hebben. Misschien dat ik dan na een paar jaar denk: ik ben wezen skiën, ik tennis veel en ben naar een paar verjaardagen geweest. Zo bijzonder is dat ook niet.' In een wat later stadium lijkt het trainerschap hem ook leuk, zeker bij de jeugd.

Robben roept jongere voetballers op alles te geven voor een loopbaan en te investeren in zichzelf. 'Voetbal kan je zoveel moois brengen, maar ben niet te snel tevreden. Ik wilde me altijd opnieuw bewijzen. Altijd.'

Lees hier het interview met Arjen Robben.

12 interviews om het jaar mee af te sluiten
Van politicus Thierry Baudet tot vegaslager Jaap Korteweg: in de interviewspecial van Volkskrant Magazine blikken we met twaalf personen die hun stempel op het jaar hebben gedrukt terug op 2017, én kijken we vooruit.

Meer over