Arie Luyendijk voor tweede keer winnaar van Indy 500

Arie Luyendijk heeft dinsdag de Indy 500, de beroemdste autorace in de Verenigde Staten, op zijn naam geschreven. Hij stuurde hij zijn G-Force Aurora in de 193ste van 200 ronden langs zijn Canadese stalgenoot Goodyear....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Vijf bolides finishten in dezelfde ronde. Tijdens de laatste twaalf ronden zwaaiden de baancommissarissen tot drie keer toe met waarschuwingsvlaggen. Bij de derde keer was dat toen Tony Stewart de muur raakte. Hij kon de race wel vervolgen en eindigde als vijfde.

De race werd voor de laatste ronde nog geneutraliseerd, Luyendijk kon, mede dankzij de chaos in Indianapolis, zijn voorsprong op Goodyear behouden. Toen het sein veilig voor de laatste ronde werd gegeven door een groene vlag, bleven de lichten langs het circuit op geel staan. Het leidde tot enige verwarring waarvan Goodyear de dupe werd.

Luyendijk heeft iets moois met Indianapolis. Tussen zijn twee overwinningen in 1990 en '97 stond hij nog twee maal op het erepodium. In 1991 werd hij derde, twee jaar later tweede.

In de kwalificatietrainingen op 11 mei diende Luyendijk al een reprise van het succes aan, hij reed de beste tijd met een gemiddelde snelheid van 349,210 kilometer per uur. Het goede gevoel bleek juist. Hij mocht bijna twee miljoen gulden op zijn rekening bijschrijven. Dat de Indy 500 enigszins aan populariteit heeft ingeboet, zal hem een zorg zijn.

Het ontstaan van het CART-kampioenschap in de Verenigde Staten leidde twee jaar geleden tot een exodus van coureurs uit de Indy Car-series. Luyendijk bleef zijn oude liefde trouw. De Nederlander startte dinsdag in het gezelschap van zo'n twaalf debutanten.

Meer over