Argentinië kan hockeyploeg maar één helft bijbenen

Met de overtuigende 6-3 zege op Argentinië heeft de Nederlandse hockeyploeg een plaats in de finale van de Champions Trophy veiliggesteld....

Het verhaal van Duitsland is bekend. Coach Peters wilde zijn A-selectie niet vermoeien met het spelen van de Champions Trophy zo vlak voor het begin van het EK. Dat kwam hem weliswaar op afkeuring van het voltallige bestuur van de internationale hockeyfederatie te staan , maar het weerhield de coach er niet van het onervaren opleidingsteam te sturen.

Die ploeg maakte tot dusver alleen indruk met luide strijdkreten voorafgaande aan de wedstrijden, maar voor serieuze tegenstand op het hoogste niveau komen de jonge Duitsers nog veel te kort. De wanprestatie zal overigens geen consequenties hebben. Duitsland is vanwege de wereldtitel al verzekerd van deelname aan de Champions Trophy volgend jaar in Lahore, net als Pakistan (gastland) en Spanje (winnaar van de Champions Challenge).

Nederland hoopt zich zondag bij dat deelnemersveld te voegen als de winst van de Champions Trophy op het spel staat. De titelverdediger kwam gisteravond nauwelijks in de problemen. Eén helft lang konden de Argentijnen het tempo nog goed bijbenen, en zorgde strafcornerspecialist Lombi (voormalig speler van Klein Zwitserland) dat de stand in evenwicht bleef. De twee treffers die hij aan zijn totaal van zes voegde brachten hem bovenaan het topschuttersklassemen.

Na de rust, waarin harde woorden tot de Nederlandse spelers werden gesproken door een nijdige bondscoach en zijn assistent, schroefde Nederland echter het tempo op en kwam de winst niet meer in gevaar.

Argentinië is overigens pas voor de tweede keer in de 25-jarige geschiedenis van de Champions Trophy deelnemer. De ploeg werd bij het WK in Maleisië verrassend zesde en kwalificeerde zich vorige week, net als de vrouwen, bij de Pan-Amerikaanse Spelen voor de Olympische Spelen in Athene.

Onder de Europeanen werd de afgelopen dagen flink gemopperd over de eenvoudige wijze waarop de Argentijnen zich voor de Spelen konden plaatsen. In Europa is de concurrentie met Nederland (olympisch kampioen), Duitsland (wereldkampioen), Spanje en Engeland vele malen groter, maar volstaat alleen een Europese titel voor rechtstreekse kwalificatie.

Toch zal de aanwezigheid van Argentinië niet misstaan in Athene. Het is een mix van jong talent en ervaring en speelt een aanvallend spel dat zuidelijk temperament vermengt met Aziatisch vernuft en Europese degelijkheid. Daarmee zetten ze Nederland één helft onder druk, maar moesten ze na de rust toch capituleren voor het Nederlandse collectief.

Nederland scoorde maar liefst zes keer, waarbij veruit de mooiste treffer op naam kwam van Karel Klaver. Hij bracht het publiek in extase met een weergaloze solo langs drie Argentijnse verdedigers waarna hij de bal bijna achteloos voorbij doelman Moreira sloeg.

Tevreden was coach Bellaart alleen met de tweede helft. 'Dit was een wedstrijd met twee gezichten', zei hij. 'Dat heeft te maken met instelling. Als je ambities hebt om dit toernooi te winnen dan moet je dat de hele wedstrijd laten zien en niet één helft.'

Aan die motivatie zal het de ploeg zaterdag tegen Duitsland niet ontbreken. Bellaart verheugde zich op het treffen met de 'wereldkampioen'. 'Als wij ons echte gezicht laten zien dan zullen die jongetjes nog iets meemaken.'

Meer over