NieuwsValpartij Giro Rosa

Annemiek van Vleuten met polsbreuk uit Giro Rosa

Een valpartij in de laatste kilometer van de etappe kost Annemiek van Vleuten de zege in de Giro Rosa én deelname aan het WK waar ze de grote favoriet was.

Annemiek van Vleuten voor haar valpartij in de Giro Rosa. Beeld BSR Agency
Annemiek van Vleuten voor haar valpartij in de Giro Rosa.Beeld BSR Agency

Met een grote wond op haar kin en bloeddruppels op haar roze trui kwam Annemiek van Vleuten donderdagmiddag over de meet in Maddaloni, de finishplaats van de zevende etappe van de Giro Rosa. Vleugellam, haar linkerarm bungelend naast haar lichaam, haar beteuterde gezicht verborgen achter een grote zonnebril. Pols gebroken, was haar eigen diagnose die in het ziekenhuis werd bevestigd.

De Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen, was tot donderdag een vrolijk Nederlands feestje geweest. Van Vleuten had de tweede etappe met groot machtsvertoon gewonnen en daarbij direct zo’n voorsprong gepakt dat de eindzege in de negendaagse rittenkoers haar eigenlijk niet meer kon ontgaan. Vervolgens won Marianne Vos in vier dagen driemaal een etappe.

Donderdag waren beide vrouwen weer in goede positie. Na een pittige klim op tien kilometer voor de finish zaten ze in de voorste linie van een groep van zo’n 25 rensters. Alles wees op een groepssprint. Vos posteerde zich net achter de knechten op kop, klaar voor een vierde ritzege en Van Vleuten zocht niet ver daarvandaan een ogenschijnlijk veilig plekje om zonder kleerscheuren de laatste kilometer door te komen.

De Italiaanse rittenkoers staat bekend als gevaarlijk. Afgelopen dagen werd het peloton meermaals in de finale door gevaarlijke steegjes geperst en over slecht onderhouden wegen gestuurd. Maar in Maddaloni was daar geen sprake van.

Toch was er ineens een slingertje, helemaal vooraan in de groep. Naar achteren groeide het uit tot een flinke golf. Marianne Vos, die in de Giro Rosa al drie ritten won, was het eerste slachtoffer. Haar voorwiel werd door haar voorganger weggetikt en ze sloeg stuurloos naar links, precies waar Van Vleuten zat.

De regerend Europees en wereldkampioene kon geen kant op. Ze zat gevangen tussen de vallende renners aan de ene kant en een hoge stoeprand aan de andere. Ze sloeg over de kop en kwakte op het trottoir. ‘Een stomme val’, zou ze later, op weg naar het ziekenhuis, twitteren.

Ze krabbelde nog wel op en kwam samen met Vos, die alleen schaafwonden aan de tuimeling had overgehouden, over de streep. De Belgische etappewinnares Lotte Kopecky was toen al een paar minuten binnen.

De val betekent behalve het einde van haar Giro ook een streep door de WK-ambities van Van Vleuten. Ze had volgende week in Imola haar wereldtitel willen verdedigen en met de vorm die ze dit seizoen heeft – ze won dit korte seizoen al zeven keer – leek het niet meer dan logisch dat dat zou lukken.

Meer over