Andere vrouwen, dezelfde missie

Zaterdag begint het WK handbal voor vrouwen. Doel van de nationale ploeg is een plaats in de kwartfinales. Dan blijft de olympische droom intact.

John Volkers
Bondscoach Henk Groener, Danick Snelder en Nycke Groot Beeld anp
Bondscoach Henk Groener, Danick Snelder en Nycke GrootBeeld anp

Wereldkampioen worden, zoals de hockeysters, is onrealistisch. Spelen in de WK-finale, zoals de waterpolosters deze zomer in Kazan, is ook geen reële doelstelling voor de Nederlandse handbalvrouwen. Definitief deel uitmaken van de wereldtop moet het doel zijn bij het WK dat zaterdag in Denemarken aanvangt.

Bondscoach Henk Groener, al bijna zeven jaar de technische leidsman, is bescheiden in de schets van de ambities van zijn team. 'Ons doel is om het beter te doen dan vorige jaren.'

'Beter' wil zeggen dat de ploeg dit WK wel de achtste finale overleeft. In 2011 en 2013 kon de nationale ploeg na een nederlaag in de knock-outfase de tickets naar huis boeken. In het eindklassement werd Nederland respectievelijk vijftiende en dertiende. Wat bleef hangen was dat het team van Groener in beide gevallen verloor van de latere wereldkampioen: Noorwegen (2011) en Brazilië (2013).

Bij het EK van vorig jaar schoof Nederland op in de Europese rangorde. Het team versloeg in Kroatië het moederland van het handbal, Duitsland, maar verloor de zware duels uit de hoofdronde tegen olympisch finalist Montenegro en de WK-finalist van 2009 en 2011, Frankrijk. Veel van de verwachtingen rond de nationale ploeg zijn op die stijgende curve gebaseerd.

Henk Groener, Danick Snelder, Nycke Groot en Estavana Polman Beeld anp
Henk Groener, Danick Snelder, Nycke Groot en Estavana PolmanBeeld anp

Droom

Vandaar dat Groener bij het formuleren van de doelstellingen ook repte van de olympische ambities. 'We willen in de race blijven voor de Spelen', liet hij woensdag enkele uren voor vertrek naar het Deense Naestved weten.

De olympische droom van Nederlandse handbalsters dateert uit de jaren van pionier Bert Bouwer. Hij bouwde aan een jeugdploeg, die uitgroeide tot 'meiden met een missie'. Dat gezelschap miste de Spelen van 2000, 2004 en 2008. Toen de besten waren afgezwaaid, kwam Nederland in 2012 heel dicht bij olympische kwalificatie. In het OKT van Guadalajara werd het team met één doelpunt verschil uitgeschakeld door het eendrachtig samenwerkende Spanje en Kroatië.

De tranen van toen zijn opgedroogd. Lamein, Van der Wissel en Hilster stopten. De generatie van die frustrerende jaren is definitief afgelost. Het Nederlands team heeft elan, frisheid en veel internationale kwaliteit. Van de selectie van Groener spelen slechts twee vrouwen in de Nederlandse competitie, doelvrouw Marieke van der Wal (Quintus) en Michelle Goos (VOC).

Om in de race te blijven voor olympische plaatsing moet Nederland zich in Denemarken door de achtste finale heen knokken. Eenmaal in de kwartfinales is plaatsing voor één van de drie kwalificatietoernooien voor Rio vrijwel een zekerheid. De officiële regel rept van de nummers 2 tot en met 7 met dat voorkeursrecht. De wereldkampioen plaatst zich direct.

Hoog in de poule te Naestved eindigen om dan te kruisen tegen een nummer 3 of 4 uit poule A van gastland Denemarken lijkt een goede manier om de eerste vijf poulewedstrijden te benaderen. Op rij zijn China, Angola, het sterke Zweden, Cuba en Polen de tegenstanders.

Droom van Polman

Als het anders uitpakt en thuisland Denemarken is in de achtste finale toch de opponent, dan komt de wens van Estavana Polman uit. Zij speelt voor Esbjerg en werd de voorbije twee seizoenen gekozen tot de beste linkeropbouwer van de Deense liga.

'Dertienduizend fans in de Jyske Boxen van Herning, een echte handbalstad. Kippevel, heb ik gemerkt toen ik er laatst was voor een concert van Madonna. Ik droomde echt weg. Als ik hier toch mocht staan met de Nederlandse ploeg. Dus laat maar komen, zou ik zeggen. Het spel van Denemarken ligt ons. Het lijkt op ons handbal. Snel, vaardig', aldus de speelster die met een voetbeweging duidelijk maakt dat ze klaar is om het thuisland uit het toernooi te vegen.

Estavana Polman tijdens het wereldkampioenschap Handbal 2013 in Belgrado Beeld afp
Estavana Polman tijdens het wereldkampioenschap Handbal 2013 in BelgradoBeeld afp

Bij het EK van vorig jaar eindigde Nederland één plaats boven het handballand dat in 1996, 2000 en 2004 olympisch goud veroverde.

Groener is voorzichtiger in zijn uitlatingen. Hij heeft een fitte ploeg. Topschutter Lois Abbingh is weer beschikbaar, nu haar knie na drie zware blessures goed scharniert.

Over de afwezigheid van sterspeelster Maura Visser, in 2011 door Groener buiten de ploeg gezet, wordt niets meer gevraagd. Het winstpercentage van Groener is in de 119 interlands onder zijn leiding boven de 50 procent gekomen (55,04). De beste verrichting van Nederland op een WK, vijfde in 2005 onder de hoede van Sjors Röttger, is toe aan een update.

Meer over