Amusement

FOLKLORE bij het begin van het Europacupseizoen: veel gesteun en gekreun over de hoeveelheid voetbal op tv en al helemaal over de amusementswaarde....

Niettemin keken we weer massaal, constateerde de dienst Kijk- en Luisteronderzoek, zij het minder dan enkele jaren terug. En met het cijfer voor de amusementswaarde was het ook wel goed gekomen als, in het geval van de Champions League, Feyenoord, PSV en Willem II in hemelsnaam maar hadden gewonnen.

We vinden een wedstrijd namelijk al gauw amusant als we maar winnen. Dit geldt vooral voor het publiek. Voor de zogeheten kenners ligt dat iets anders. Die hebben zo hun eigen criteria.

Dat bleek onlangs weer tijdens de hoogst amusante Nederland - België waarbij kenners mopperden over schitterende Belgische doelpunten (de combinatie die vooraf ging aan de 3-3 van Goor!) want die waren het gevolg van vreselijke fouten aan Nederlandse zijde. Dat Davids bij zijn zondermeer fraaie 2-2 geen weerwerk ontmoette van vier Belgische verdedigers beschouwden de kenners als een natuurwet.

5-5! en dan nog zeuren.

Nee zeg, voetbal is leuk als er géén fouten worden gemaakt.

Wie de afgelopen week wél met recht mochten zeuren waren de Engelse voetballiefhebbers: hun drie deelnemers aan de Champions League bleven allen op 0-0 steken. Een doelpuntloze wedstrijd hoeft niet per definitie saai te zijn maar te oordelen naar de schrijfselen van de Engelse pers was het niet bijster interessant wat titelverdediger Manchester United, Arsenal en Chelsea het publiek voorschotelden.

Wat inmiddels een échte natuurwet lijkt is dat de eerste ronde van de Champions League weinig vermaak biedt. Zoveel financiële belangen gaan er met deze competitie gepaard ('Voorzichtig schuiven!', schrijft de penningmeester op het bord in de kleedkamer) dat dit vermeende kampioenentoernooi zich goed laat vergelijken met het WK. Poules waarin het rekenwerk de boventoon voert, pas in het latere stadium komt het evenement tot leven. (De gedachten gaan telkens weer uit naar het WK van 1990 waarin het Nederlands elftal drie gruwelijk saaie pouleduels speelde om in het daaropvolgende knock-out-systeem een prachtige duel tegen Duitsland te spelen).

NOS-analyticus Johan Cruijff zei afgelopen week dat de meeste Champions-League-deelnemers tegenwoordig liever uit dan thuis spelen. Dan hoeven ze het spel niet te maken en kunnen ze rustig wachten op counterkansen, zo adstrueerde hij. Als Cruijff gelijk heeft weet de supporter waar hij aan toe is: thuis blijven; zo goedkoop zijn die Champions-League-kaartjes niet.

Zelfs FIFA-president Blatter begint zich langzamerhand zorgen te maken over de 'overkill' aan Europese topwedstrijden en vreest voor kwaliteitsverlies. Dat liet hij gisteren althans doorschemeren in een Zwitserse zondagskrant. Blatter vreest dat wat het tv-publiek betreft het 'verzadigingspunt' nabij is.

In Nederland hebben we op Champions-League-avonden in elk geval de meevaller dat Cruijff zich op de buis vertoont. Hoogtepunt van zijn optreden van afgelopen week waren de stekeligheden richting Van Gaal. Onder leiding van Van Gaal heeft Barcelona volgens Cruijff nog geen goede wedstrijd gespeeld.

Over de dubieuze gelijkmaker van Barcelona tegen het Zweedse Solna (de scheidsrechter liet Barcelona een corner nemen terwijl de Zweden nog aan het wisselen waren) zei Van Gaal dat hij zich de ergernis van de Zweden kon voorstellen, maar dat de fout van de scheidsrechter niet van invloed was op het spel. Cruijff vond uiteraard van wel.

Eigenlijk zou de NOS, ter compensatie voor het gemis aan amusement, elke Champions-League-avond een verbaal duel Van Gaal-Cruijff moeten regisseren. Omdat de Champions League nu eenmaal de opmaat is voor een Europese competitie bevelen we nog een buitenlandse debater aan: oud-Nottingham Forest-manager Clough, altijd goed voor een pittig woord.

Dit zei Clough zaterdag voor de BBC-televisie over het besluit van Manchester United om niet aan het FA Cup-toernooi deel te nemen, ten faveure van het WK voor clubteams: 'Een fucking schande! Waar spelen ze? In Brazilië? Ik hoop dat alle spelers fucking diarree krijgen!'

Meer over