WedstrijdverslagAZ - Ajax (1-0)

Amsterdammer Boadu velt Ajax en maakt AZ kanshebber op titel

Het ‘kleine’ AZ versloeg zondag het ‘grote’ Ajax, in een duel dat niet hoogstaand was maar wel ervoor zorgt dat het ook na de winterstop nog spannend is in de eredivisie. Myron Boadu maakte de enige goal van de wedstrijd.

Dani de Wit en Jonas Svenson proberen Ajacied Hakim Ziyech van de bal te houden.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Dani de Wit en Jonas Svenson proberen Ajacied Hakim Ziyech van de bal te houden.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Uitgelaten was zondag bij het vallen van de avond de atmosfeer in het openluchttheater van Alkmaar, zeker toen het naar huis teruggekeerde AZ in de slotminuut de topper tegen kampioen Ajax besliste.

Ouderwets op hun plek springende supporters in een stadion zonder dak. AZ – Ajax, 1-0, door een kopbal van de in Amsterdam geboren Myron Boadu na 89 minuten en 40 seconden, op het moment dat de 0-0 bijna over de streep was gesleept door twee elftallen. Maar AZ had net even meer zin om te winnen, en trok de stand aan kop van de eredivisie in punten gelijk, nadat het tien dagen geleden nog zes punten had achtergestaan. Ajax en AZ strijden, met komend weekeinde nog één duel in december te gaan, na de winterstop om de titel. Zoveel is duidelijk.

‘Wij hebben de spelers om Ajax bij te houden’, keek de winnende trainer Arne Slot vooruit, al voegde hij toe dat AZ zich geen blessuregolf kan permitteren. Drie dagen na de ruime nederlaag bij Manchester United leverde AZ een puike prestatie, door ook in de slotfase te blijven aandringen, als teken van fitheid en gretigheid vooral. Van flair ook.

Klaas Jan Huntelaar wordt omver getrokken door Fredrik Midtsjø. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Klaas Jan Huntelaar wordt omver getrokken door Fredrik Midtsjø.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Te groot woord

Het ‘kleine’ AZ tegen het ‘imposante’ Ajax, dat in 2019 zoveel genot over de voetbalpolder verspreidde. Beide clubs 41 punten, halverwege het totaal aantal wedstrijden. Na de crisis bij eerst Feyenoord en later PSV zijn de sores ook verplaatst naar de derde club van de traditionele topdrie, Ajax dus, al is crisis een veel te groot woord na zo’n jaar van doorslaand succes.

Maar toch: drie keer verloren op rij, van Willem II, Valencia en AZ. Geen doelpunt gemaakt in drie duels, een combinatie die in alle competities niet voorkwam sinds 1956. Uit de Champions League gekegeld. ‘Dit is een heel slechte fase’, aldus trainer Erik ten Hag. ‘Maar zonder krassen haalt niemand de finish. We hopen zo snel mogelijk weer iedereen aan boord te hebben, zodat we weer ons gebruikelijke voetbal kunnen spelen.’

Alleen AZ dendert topfit door, al bediende het zich zondag vooral van de tegenaanval, met Calvin Stengs als man van de passes en Boadu als iets te vaak uitglijdende spits. AZ – Ajax was over het algemeen vervelend om te aanschouwen. Schaken. Veel fouten. Gejaagd, voetbal gegrepen door de wind, met zo nu en dan een kansje en irritaties alom.

Van het trotse Ajax dat pakweg een maand geleden de fijnproeverij van het voetbal was, is even weinig over. December duurt net te lang voor Ajax. Blessures en mentale vermoeidheid slopen het elftal, dat zich na een trainingskamp in godbetert Qatar ongetwijfeld zal oprichten.

Diepe wond

De uitschakeling door Valencia heeft mentaal een diepe wond geslagen, al weerde Ajax zich aardig met al die blessures. Opeens was de opstelling totaal anders, met onder andere de door menigeen al afgeschreven, vrijwel alleen breed spelende Razvan Marin als een van de controleurs.

Met Perr Schuurs en Lisandro Martinez als verdedigingscentrum. Van de potentiële basisspelers ontbraken naast David Neres en Quincy Promes ook Nicolas Tagliafico, die wel nog even inviel, Sergino Dest en Daley Blind, die niet lekker was en over wie enig mysterie hangt. ‘Hij is onder toezicht van de medische staf’, zei Ten Hag over de centrale verdediger, die dinsdag tegen Valencia even neerviel door duizeligheid.

Toch was dat veredelde Ajax-B ongeveer gelijkwaardig aan AZ-A, hetgeen ook wel mag met al die miljoeneninvesteringen. AZ moest alleen in het centrum van de defensie improviseren, door de absentie van twee rechtsbenige centrale verdedigers, Pantelis Hatzidiakos en ook weer Ron Vlaar.

Myron Boadu scoort de 1-0 vlak voor tijd.
 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Myron Boadu scoort de 1-0 vlak voor tijd.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Uitstekend bespeeld

Jordy Clasie, eigenlijk middenvelder, kan uitstekend voetballen en zoveel viel ook niet te duchten van Ajax in aanvallend opzicht. Dusan Tadic en Klaas Jan Huntelaar toonden veel te weinig van hun klasse, Hakim Ziyech liet zich als vanouds meeslepen door irritaties. Mede omdat hij uitstekend werd bespeeld door Owen Wijndal, een van die talenten uit de school van AZ. Eens afgewezen door Ajax, nu zegevierend tegen Ajax.

Perr Schuurs, die tot dat moment behoorlijk speelde, mocht zich de treffer aanrekenen. Na weer een mede door de wind indraaiende hoekschop van AZ, deze keer van Fredrik Midtsjø, liet hij Myron Boadu simpel voor zich komen. Boadu hoefde niet eens te springen om de bal in te koppen. ‘Onze topspelers kunnen elk moment een goal maken’, wist Slot, die het noeste werk van zijn elftal prees, plus de secure dekking op de aanvallers van Ajax.

AZ won dit seizoen bij PSV en Feyenoord, en thuis van Ajax. Dat zegt genoeg over de kwaliteiten. Het belooft een spannende seizoenhelft te worden na de winter, spannender dan menigeen een paar weken geleden had verwacht.

Meer over