Amsterdam blijft koel in Bossche heksenketel

De Maaspoort was veranderd in een rode veste en Den Bosch leek klaar voor zijn derde nationale titel op rij....

Van onze verslaggever Poul Annema

In de eerste vier ontmoetingen van de strijd om het kampioenschap van Nederland heersten de thuis spelende ploegen met grote overmacht. Maar na 2-2 doorbrak Den Bosch, afgelopen dinsdag, dat patroon met een zege in Amsterdam, dat om zijn titelkans te behouden nu per se moest winnen.

Een heksenketel wachtte de gasten donderdagavond in de uitverkochte Maaspoort (3500 toeschouwers). De ambiance inspireerde de thuisclub tot een flitsende start, waarin Kees Akerboom opnieuw zijn schotkracht toonde en Travis Young, de man van de wedstrijd in Amsterdam, zich onderscheidde door zijn creativiteit en balvaardigheid.

Onder meer dankzij elf punten van Akerboom bouwde Den Bosch in het eerste deel van de wedstrijd een op het oog veilige voorsprong (28-16) op. Coach Arik Shivek van Amsterdam verraste door zijn onbetwiste uitblinker van het afgelopen seizoen Peter van Paassen lang aan de kant te houden.

Amsterdam beëindigde de reguliere competitie als eerste, met vier punten voorsprong op Den Bosch, dat de zwakste seizoensopening uit zijn geschiedenis doormaakte. De kracht van Amsterdam school in zijn fysiek sterke verdediging en zijn onwankelbare mentaliteit.

Karakter toonde de ploeg ook donderdagavond, want onder leiding van de ongrijpbare Tamien Trent vocht de ploeg zich na een desastreuze start weer in de wedstrijd. Terwijl het stemgeluid van de Bossche fans steeds zwakker werd, zette Amsterdam de achtervolging in met goed en snel spel.

Net als twee dagen eerder in Amsterdam leidde dat tot een adembenemend spektakel waarin de kansen voortdurend keerden. In het tweede deel van de wedstrijd kwam Akerboom niet meer aan scoren toe en voerde Teddy Gipson van Amsterdam zijn totaal op tot elf punten. Bij rust was het verschil nog maar drie punten: 42-39.

Het ritme van de thuisclub was gebroken, de spanning werkte verkrampend op de schotkracht van de kanonnen van de ploeg en Amsterdam vond zijn cadans en goede vorm op het moment dat de wedstrijd, qua resultaat, nog alle kanten op kon. Gipson en Van Paassen leidden de gasten meteen na rust voor het eerst naar een voorsprong: 42-43 en bezorgden de ploeg de rust, die Den Bosch ontbeerde.

Natuurlijk liepen de emoties, net als dinsdag in Amsterdam, zo af en toe hoog op. De wedstrijd moest af en toe worden stilgelegd omdat er teveel confetti op de vloer lag. En de Israëlische coach van Amsterdam, Arik Shivek, is een ongedurige man, die oog heeft voor alles wat in het veld en direct daarbuiten gebeurt.

Hij dirigeerde zijn spelers naar de plaatsen waar Den Bosch ruimte liet. In die oase van vrijheid was vooral Gipson aanvallend niet te stuiten. Hij voerde de score in het derde deel op tot een marge van liefst zes punten: 55-61, aan het einde van de wedstrijd bedroeg zijn aandeel in de score 26 punten.

Gebrek aan schotkracht had Amsterdam twee dagen eerder de das om gedaan. De eerste driepunter liet toen tot diep in de wedstrijd op zich wachten. Maar donderdagavond scoorde Avis Wyatt al na twee minuten vanaf de drie meter lijn.

Amsterdam vond in zijn trefzekerheid het zelfvertrouwen om Den Bosch ook in het laatste deel van de wedstrijd steeds op afstand te houden. Het verschil liep zelfs op tot veertien punten (60-74). Pas toen Amsterdam voor zekerheid koos, kon Den Bosch nog iets dichterbij komen, maar het verloop van de serie is te krankzinnig geweest om daaraan verwachtingen of voorspellingen voor de finale van zondag te kunnen verbinden.

Meer over