Amerikaan McGuthrie sloopt kasteel aan de Amstel

Is Amsterdam Astronauts zaterdagavond tegen Idetrading/Rotterdam dan eindelijk bezweken aan de mentale druk - bijna onvermijdelijk na 19 ongeslagen competitiewedstrijden - of hebben de Rotterdammers tenslotte als eerste de Amsterdamse overmoed en bravoure effectief afgetroefd....

Van onze basketbalmedewerker

AMSTERDAM

De eerste Amsterdamse nederlaag liet zich overigens al een beetje voorspellen. Midweeks nog moest de ploeg van coach Jan Willem Jansen tegen Den Bosch al alle zeilen bijzetten om in de bekercompetitie een ronde verder (de halve finale) te kunnen komen, maar Rotterdam werd toch niet in eerste instantie de rol van 'killer' toegedacht. Daarvoor speelden de Rotterdammers in de voorbijgaande weken veel te wisselvallig, deels ook het gevolg van langdurige blessures in de ploeg van coach Toni Vujanic.

Maar uitgerekend een nieuwe blessure in de Rotterdamse ploeg, spelverdeler Dusan Savic onderging recent een kijk-operatie, legde de basis voor de verrassende zege in Amsterdam. Om zeker te zijn van een plaats in de Elite A (en dus van tv-registraties) ging het Rotterdamse bestuur op zoek naar een vervanger en kwam uit bij Chris McGuthrie. Een 23-jarige Amerikaan, slechts 1.75 m hoog maar wel met een grote staat van dienst in de NCAA, de Amerikaanse college-competitie. McGuthrie wil Israeliër worden, is met een Israelische getrouwd, maar mag, om zijn naturalisatie niet in gevaar te brengen, als Amerikaan de komende twee jaar niet voor een Israelische ploeg (hij stond al onder contract bij Macabbi Rishon) uitkomen.

Zonder wedstrijdritme kwam hij naar Nederland maar gaf in zijn eerste competitiewedstrijd - in Utrecht tegen Prisma College, 34 punten - meteen wel een imposant visitekaartje af. En amper twee weken nadat McGuthrie zich in Rotterdam meldde en zich moeiteloos en snel liet inpassen in een voor hem onbekend concept, zette de Amerikaan het duel tegen - uitgerekend - Amsterdam compleet op z'n kop.

De Amerikaan scoorde niet alleen 48 (!) punten, hij dolde ook, ondanks zijn lengte-tekort de complete Amsterdamse defensie. 'Hij was niet tegen te houden', moest Nederlands beste basketbalverdediger, Mario Bennes, ruiterlijk toegeven. 'Keer op keer werd ik gewoon de verkeerde kant opgestuurd.' Maar ook Martin Esajas en Raoul Heinen kwamen van een koude kermis thuis. De wendbare en razendsnelle McGuthrie was gewoon niet af te stoppen en voerde zijn ploeg zo goed als solo naar de overwinning.

Na een gelijk opgaande strijd kwam Rotterdam, op ruim zestig seconden van het einde (en dankzij vier benutte vrije worpen van McGuthrie) op 83-88 en groeide de euforie in de ploeg van Vujanic. Maar uitgerekend diezelfde Amerikaan verspeelde nog bijna de Rotterdamse winst toen hij twee keer, kort achter elkaar, de bal verspeelde. Amsterdam profiteerde er echter niet van, sterker nog, in een hektische slotfase (waarin eerst Mario Bennes en vervolgens zelfs ook Bud Greer twee vrije worpen miste) liet de ploeg van Jansen de winst gewoon liggen. Met een ijzersterke rebound stelde Slobodan Kalicanin de Rotterdamse winst tenslotte veilig.

Teleurgesteld, maar niet aangeslagen, verwerkte Jan Willem Jansen na afloop de nederlaag laconiek. 'Ik had me er op voorbereid. Het was gewoon niet reëel meer dat je zoveel wedstrijden achter elkaar mag en kan blijven winnen', realiseerde de Amsterdamse coach zich.

Amsterdam - Rotterdam 87-88 (rust 36-39). Scouting: Amsterdam: Bud Greer 27 (maar: 3 op 6 vrije worpen), Ray Wingard 19 (9 rebounds), Jerome de Vries 10. Ploeg: 38 rebounds, schot 66/35, 53%. Rotterdam: Chris McGuthrie 48 (schot 27/16, 59%, 10 op 10 vrije worpen), Eelco Derks 13, Rob de Graaf 12, Slobodan Kalicanin. Ploeg: 25 rebounds, schot 52/28, 54%.

Meer over