Amerika's rommelzolder in Londen?

Het Amerikaanse museum The Smithsonian opent waarschijnlijk een vestiging in Londen. De komst van het beroemde instituut maakt deel uit van een culturele omwenteling van de plek waar drie jaar geleden de Olympische Spelen zijn gehouden. De stad heeft ruim 40 miljoen euro gereserveerd voor de bouw van het museum.

Patrick van IJzendoorn
Het Olympisch terrein van Londen, met langs het kanaal plek voor museum The Smithsonian Beeld Kevin Allen/London Legacy Development Corp
Het Olympisch terrein van Londen, met langs het kanaal plek voor museum The SmithsonianBeeld Kevin Allen/London Legacy Development Corp

Wie vijftien jaar geleden had beweerd dat het Smithsonian Institute, gevestigd in Washington DC, een filiaal zou gaan openen in Stratford in het oosten van Londen zou voor gek zijn verklaard. De wijk, niet te verwarren met Shakespeare's Stratford-upon-Avon, riep associaties op met vervallen woontorens, rangeerterreinen, dichtgetimmerde winkelpanden en verkeersaders die je alleen met gevaar voor eigen leven kon oversteken. The Beatles hadden er een deel van Penny Lane opgenomen en het was een geliefd decor voor gangsterfilms, maar voor de rest was de culturele betekenis beperkt.

Yuppen

Daar kwam verandering in met de Olympische Spelen, die als bijbedoeling hadden om dit deel van het East End een nieuw leven in te blazen. Naast het Olympisch Stadion en andere sportfaciliteiten kwam er een groot winkelcentrum, een halte voor de Eurostar-trein en een 'Tech City' in het voormalige mediacentrum. Yuppen hebben hun intrek genomen in het atletendorp. Naast het stadion staat de Londense variant van de Eiffeltoren, de rode 'wokkel'-vormige uitkijktoren van kunstenaar Anish Kapoor.

Het voornemen van burgemeester Boris Johnson is om van de plek een kunstwijk van te maken; 'Olympicopolis'. Dat moet een hedendaagse variant worden van 'Albertopolis', de culturele wijk in Kensington die mede bedacht is door koningin Victoria's echtgenoot Albert. 'Het idee is eenvoudig,' legde de burgemeester uit, 'en is gebaseerd op de vooruitziende blik van onze Victoriaanse voorvaderen.' Zowel het Victoria & Albert-museum als danstheater Sadler's Wells koesteren reeds plannen om een dependance te openen in 'Borisopolis', zoals de wijk ook al wordt genoemd.

Het kunstwerk van Anish Kapoor naast het Olympisch stadion Beeld afp
Het kunstwerk van Anish Kapoor naast het Olympisch stadionBeeld afp

Hoge hoed van Lincoln

Johnson, die in New York is geboren, heeft het Smithsonian vorig jaar een aanbod gedaan om er een expositieruimte te openen. John McCarter, de voorzitter van het stichtingsbestuur, noemde het 'een kans voor The Smithsonian om het verhaal van de Amerikaanse geschiedenis aan de wereld te vertellen'. Groot-Brittannië is daarvoor een passende plek, omdat het instituut is vernoemd naar de Britse scheikundige en mineraloog James Smithson.

Deze liet een fortuin na aan de Amerikaanse staat om een instituut op te richten om kennis en wetenschap te verspreiden. Bijna 170 jaar later bestaat The Smithsonian uit negentien musea en zeven onderzoekscentra. 'Amerika's rommelzolder' herbergt 142 miljoen voorwerpen, variërend van meteorieten, violen van Stradivari, de hoge hoed van Lincoln en tekeningen van Van Gogh tot de keuken van kok Julia Child.

Het Smithsonian Castle, één van de vele faciliteiten van het Amerikaanse instituut Beeld epa
Het Smithsonian Castle, één van de vele faciliteiten van het Amerikaanse instituutBeeld epa
Meer over