American footballteam Rams van St. Louis naar Los Angeles

Ruim twintig jaar hebben American Football-fans in Los Angeles er op moeten wachten, maar vanaf volgend seizoen keren de Rams, die sinds 1995 in St. Louis speelden, terug naar de stad aan de Amerikaanse westkust.

Beeld NFL

Bij een stemming afgelopen week steunden 30 van de 32 teameigenaren in de NFL (de hoogste American footballcompetitie in de VS) het voorstel voor een nieuw stadion in Inglewood, ten zuidwesten van Los Angeles. Het nieuwe onderkomen van de Rams is pas in 2019 klaar, waardoor de club de periode eerst moet overbruggen in het LA Coliseum-stadion. Mogelijk blijft het niet bij de terugkeer van de Rams in Los Angeles. Ook San Diego Chargers overweegt te verhuizen naar het nieuwe stadion in Inglewood en krijgt daarvoor nog een jaar bedenktijd.

Opmerkelijk is dat ook een andere voormalige footballteam uit Los Angeles, de Raiders, die in 1994 naar Oakland verhuisde, overwoog om terug te keren naar LA. De Raiders hadden enkele weken geleden net als de Rams en de San Diego Chargers een voorstel bij de NFL ingediend, maar trokken hun plan deze week op het allerlaatste moment weer in. Wel hebben de Raiders nog een kans om naar Los Angeles te trekken. Dan moeten wel de Chargers zich bedenken en blijven in San Diego.

Verhuizing niet ongebruikelijk

De verhuizing van een compleet sportteam - een franchise geheten in de Verenigde Staten - is niet ongebruikelijk. In de NFL vond de laatste verhuizing plaats in 1997, toen de Houston Oilers de Texaanse stad verlieten. Het American Footballteam is, eerst in Memphis en later in Nashville, verder gegaan als de Tennessee Titans.

De laatste ploeg uit een van de vier grote Amerikaanse sportcompetities - NBA (basketbal, NFL (American Football), NHL (ijshockey) en MLB (honkbal)- dat verhuisde was basketbalploeg Seatle Supersonics. De 'Sonics' verlieten in 2008 de staat Washington om als Oklahoma City Thunder verder te gaan.

Boosheid in St. Louis

In St. Louis is woedend gereageerd op het besluit van de NFL en het vertrek van de Rams. 'De NFL heeft de feiten, de loyaliteit van de fans in St. Louis en een robuust plan voor een nieuw stadion genegeerd', aldus burgemeester Francis Slay. Voor St. Louis is het zuur, omdat in 1988 ook een al een publiekstrekker van de NFL besloot de stad te verlaten. Toen verruilden de Cardinals Missouri voor Phoenix en ging de club Arizona Cardinals heten.

Voor de Rams is het de tweede keer in de clubhistorie dat de verhuisdozen worden ingepakt. Eind jaren dertig begon het American footballteam als de Cleveland Rams. Tussen 1946 en 1994 speelden de Rams in LA, waar onenigheid over de bouw van een nieuw stadion en afnemende belangstelling het team naar St. Louis lokte. Daar beleefden de Rams hun grootste succes. In 2000 wonnen de Rams onder leiding van quarterback Kurt Warner, oud-speler van de Amsterdam Admirals, de Super Bowl.

Meer over