Alves scoort zeven keer tegen Heracles

Afonso Alves heeft zondag in het duel van SC Heerenveen met Heracles Almelo liefst 7 goals gemaakt. De spits was daarmee bijna helemaal verantwoordelijk voor de overwinning van de Friezen, die uiteindelijk opliep naar 9-0. Alves kreeg in de slotfase een publiekswissel, zonder dat er iemand in zijn plaats op het veld verscheen...

Alves is de enige speler in de geschiedenis van het betaald voetbal die ooit 7 keer scoorde in 1 wedstrijd. Het record is echter in handen van Feyenoorder Henk Schouten, die in het duel Feyenoord - De Volewijckers 9 goals maakte, maar toen (1956) werd nog gespeeld in twee hoofdklassen.

Het eredivisierecord stond tot zondagmiddag op naam van 4 spelers. Johan Cruijff, Marco van Basten, Dirk Lammers en Piet Kerkhoffs waren allen goed voor zes goals in één duel. Cruijff en Van Basten deden dat in dienst van Ajax. Kerkhoffs voor SC Enschede en Lammers voor DOS.

Alves maakte al binnen achttien minuten een zuivere hattrick. De Braziliaan, die vorige week zaterdag in de verloren uitwedstrijd met Feyenoord (2-0) na rust zijn rentree maakte in de eredivisie, rondde tweemaal een Friese aanval af en schoot tussendoor raak uit een vrije trap.

Vorig seizoen maakte Alves in vier wedstrijden drie of meer treffers voor SC Heerenveen en werd hij topscorer van Nederland met 34 doeplunten.

Meer over