Alternatief elftal op de tribunes

Op 10 november 1995 werd de Nigeriaanse schrijver en milieu-activist Ken Saro-Wiwa, samen met acht medestanders, op bevel van generaal Sani Abachi geëxecuteerd....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

In de mensenrechtensituatie in Nigeria is sindsdien niets veranderd en hoewel de Europese Unie eerder besloot een sportboycot tegen Nigeria uit te vaardigen, krijgt het nationale voetbalelftal alle kans zich in Europa te manifesteren. Morgenavond verschijnt het elftal, in zijn voorbereiding op het WK, in de Amsterdam Arena.

Nadat eerder vergeefs werd geprobeerd de interland te annuleren, hebben vertegenwoordigers van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Novib en Pax Christi besloten bij de wedstrijd van morgen actie te voeren. Prominente Nederlanders, onder wie Freek de Jonge, Lodewijk de Waal, Jan Reker en Karin Adelmund, zullen foto's van het zogenoemde 'Andere Nigeriaanse Team' omhoog houden. De afgebeelde personen hebben hun strijd tegen het Nigeriaanse regime met de dood moeten bekopen of ze zitten een langdurige gevangenschap uit.

Ook via de reclameborden in de Arena zal aandacht worden gevraagd voor de misstanden in Nigeria. Op de tribunes bevinden zich morgenavond Owens Wiwa, de broer van de vermoorde activist, en Wura Abiola, de dochter van de gevangen zittende Nigeriaanse president Chief Moshood Abiola.

Bondscoach Guus Hiddink heeft begrip voor de actievoerders. 'Mijn persoonlijke mening is dat ook wij onze ogen moeten openhouden voor ontwikkelingen die elders aan de hand zijn.' Desondanks vindt de trainer van het Nederlands elftal niet dat het duel niet had mogen plaatsvinden. 'Juist dank zij deze wedstrijd wordt de aandacht gevestigd op de situatie in Nigeria. Dat was anders niet gebeurd.'

Minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking heeft zich ingezet om het doorgaan van de wedstrijd te voorkomen. Maar hij trad echter pas met zijn bezwaren naar buiten toen de KNVB vaste afspraken met belanghebbenden over het duel had gemaakt. Bovendien speelt Nigeria vanaf volgende week ook in Frankrijk op het WK. Pronk is morgenavond aanwezig bij de wedstrijd, en zal vooraf met Europarlementariër Hanja Maij-Weggen een persconferentie beleggen.

Meer over