Alsnog geen goud na imponerende versnelling, maar teleurgesteld met zilver is Hassan zeker niet

Alleen favoriet Genzebe Dibaba uit Ethiopië was voor Sifan Hassan net niet te achterhalen. Op de WK indoor in Birmingham behaalde de Nederlandse zilver op de 3.000 meter.

Just Fontein
Sifan Hassan uitgeteld na de 3.000 meter finale tijdens de WK indooratletiek in Birmingham. Beeld ANP
Sifan Hassan uitgeteld na de 3.000 meter finale tijdens de WK indooratletiek in Birmingham.Beeld ANP

Zwenkend van links naar rechts kwam Sifan Hassan over de finish na de 3.000 meter op de WK indooratletiek in Birmingham donderdagavond. Anderhalve meter voor haar was de Ethiopische Genzebe Dibaba als eerste binnen. In de rug van Hassan moest de Britse Laura Muir moeite doen niet op de Nederlandse te botsen.

Ze had in de race moeite om voorin te komen, waar haar concurrenten wel de juiste plek konden vinden. Toen ze uiteindelijk wel voorin kwam te lopen was Dibaba al vertrokken. Met de ultieme poging de Britse van zich af te houden pakte Hassan uiteindelijk dus wel het zilver.

Opvallende keuze

Maar teleurgesteld was ze zeker niet. 'Ik ben blij, ik ben blij', zei Hassan met een glimlach. Hassan kan hartstochtelijk verliezen. Ter aarde storten. Tranen met tuiten huilen. Maar op de openingsavond van de WK herhaalde ze nog maar een derde keer: 'Ik ben blij.'

Het was een opvallende keuze voorafgaand aan het WK indooratletiek in Birmingham: Hassan ging niet voor de titelverdediging van de 1.500 meter, maar had de 3.000 meter omcirkeld als belangrijkste race.

Was de 1.500 meter altijd de specialiteit van de in Ethiopië geboren duurloopster, lijkt ze nu haar focus te verleggen naar de langere afstanden. Op het WK vorig jaar in Londen liep de 1.500 meter uit op een deceptie. Toen ging ze te vroeg de sprint aan. Het lichaam was leeg op zo'n 50 meter van de streep. Ze werd uiteindelijk vijfde. De ontroostbare Hassan trok zich een paar dagen terug in haar hotelkamer - de rest van de ploeg vermeed ze.

Imponerende versnelling

De revanche kwam in Londen op de 5.000 meter met een bronzen medaille. Of die goede prestatie mee heeft gespeeld in haar keuze voor de 3.000 meter? 'Toch wel een beetje', denkt Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekbond.

Voorafgaand aan de finale van de 3.000 meter was onduidelijk hoe het met de vorm gesteld was van Hassan. Die ene wedstrijd die ze dit jaar liep, op een baan die niet was goedgekeurd volgens de bond gaf weinig prijs over de vorm van Hassan.

In de mager gevulde Birmingham Arena bleef Hassan rustig. Pas toen Dibaba vijf rondjes voor het einde haar versnelling inzette, volgde Hassan van achteruit. Met een imponerende versnelling kwam Hassan snel dichterbij Dibaba, maar de tweevoudig wereldkampioen op het onderdeel bleek haar race het beste ingedeeld te hebben. In de eindsprint was ze niet meer te pakken.

Hassan heeft de afgelopen anderhalf jaar veel gewerkt aan haar techniek en duurvermogen. Ze nam eind 2016 afscheid van haar coach Honoré Hoedt en stapte over naar het Nike Oregon Project in Portland, om te gaan trainen onder het bewind van de omstreden Amerikaanse coach Alberto Salazar.

Op het hypermoderne trainingscomplex, grotendeels gefinancierd door Nike, bleek uit analyses van de stappen van Hassan dat haar passen niet symmetrisch waren - er werd een verschil van zo'n 12 centimeter en een krachtsverschil van 15 procent gevonden.

Hoogtekamer

Verder kreeg Hassan de beschikking over een kamer die hoogte nabootst. Met dit moderne systeem lijkt het alsof atleten op hoogte verblijven, waardoor het lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaakt. Zo'n kamer hebben eigenlijk alle topduuratleten zegt Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie. De Atletiekunie financiert de hoogtekamer van Hassan.

Hij legt uit: 'Vanaf een minuut of twee, drie begint het lichaam gebruik te maken van het zogenoemde aerobe systeem. Daar zijn de rode bloedlichaampjes van groot belang. Die vervoeren de zuurstof door het bloed, de energiebron van de spieren.'

Die spieren kwamen in de laatste paar honderd meter net tekort. De teleurstelling van de 3.000 meter kan dit toernooi al snel weer worden weggespoeld als Hassan start op de 1.500 meter. Ze heeft vertrouwen in de afstand die haar twee jaar geleden een wereldtitel opleverde. Overtuigd is ze niet. Ze gaat het zien. Ze heeft er in Birmingham zin in.

Meer over