REPORTAGE

Als Max voorbij loopt, kijkt heel Monaco hem na

Minder dan twee weken na zijn zege in de GP van Spanje is Formule 1-coureur Max Verstappen mateloos populair. De pers wil een quote, de fans een selfie.

Max Verstappen staat donderdag de pers te woord na de vrije training voor de GP van Monaco. Beeld Getty
Max Verstappen staat donderdag de pers te woord na de vrije training voor de GP van Monaco.Beeld Getty

Mensen verdringen zich voor de neus van Max Verstappen. De 18-jarige coureur komt langs de waterkant aanlopen, na een lange teambespreking. Hij is net als vierde geëindigd bij de tweede vrije training in aanloop naar de race in Monaco op zondag. De ene fan wil zijn handtekening, de ander maakt een selfie. Maar er zijn te veel mensen en er is te weinig tijd.

Iedereen wil iets van de Nederlander die bijna twee weken geleden de GP van Spanje won, als jongste coureur in de Formule 1. Alleen radio- en tv-journalisten kunnen hem donderdag spreken. Er zijn vijf minuten gereserveerd voor de Red Bull-garage. Iedere minuut is ingepland en bij zijn team doen ze verder hun best Verstappen in de luwte te houden, voor zover dat mogelijk is.

De persvoorlichtster van het Oostenrijkse topteam laat weten dat de helft van alle verzoeken voor de Grote Prijs van Monaco zijn verspreid over de komende drie races, zodat iedereen aan de beurt komt. 'Maar dat kun je verwachten bij de recentste racewinnaar', laat ze weten.

Kansen grijpen

De aanvragen komen uit alle hoeken van de wereld. Het geeft aan: niet alleen in Nederland is Verstappen een ster. Ook in het buitenland is hij hot. De Duitser Kai Ebel is al bijna 25 jaar het Formule 1-gezicht van de Duitse tv-zender RTL. Hij zag hoe landgenoten als Sebastian Vettel en Michael Schumacher de troon opeisten in de raceklasse.

Ebel ziet parallellen tussen die twee en de bliksementree van Verstappen en begrijpt daarom al die aandacht voor de Nederlander wel. 'Hij is één uit een miljoen. Er zijn zoveel jongens die een overwinning zoals die van Max zouden hebben verprutst, omdat ze ten onder gingen aan de druk. Max niet. De Formule 1 draait om kansen grijpen. Dat doet hij.'

Volgens Ebel is Verstappen sinds zijn zege ook populairder geworden in Duitsland. Nog niet zo heftig als in Nederland, benadrukt hij, maar dat zou wel kunnen als hij meer races gaat winnen. 'Duitsers houden van zijn droge humor.'

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Verstappen past goed tussen de grote jongens

Levens van Formule 1-coureurs zijn soms net zo veranderlijk als de auto's die ze over het asfalt sturen. Het is goed te zien aan de traditionele persconferenties voor raceweekeinden. Opeens zitten coureurs in een ander racetenue achter het bureau. Of de brede glimlach van twee weken eerder heeft plaatsgemaakt voor een chagrijnig gezicht. (+)

Haven

Sinds zijn overwinning zijn er weinig Formule 1-berichten geschreven waarin de naam van Verstappen niet wordt genoemd. De Britten, Italianen en de Fransen. Iedereen heeft het over Verstappen. En in Monaco is helemaal niet aan hem te ontkomen. Of breder: aan zijn team. Red Bull heeft zijn mobiele basis op een ponton in de haven van het prinsdom liggen.

Het is een gevaarte dat bestaat uit twee gebouwen en is zeker drie keer groter dan de thuishaven van een van de andere teams. Op de buitenkant zijn grote stickers van de coureurs van Red Bull en opleidingsteam Toro Rosso geplakt, het team waar Verstappen tot begin deze maand nog deel van uitmaakte.

De stickers zijn snel opnieuw gedrukt, want Verstappen siert het ponton in Red Bull-overall. Op donderdag is de zogeheten Energy Station van Red Bull verreweg de populairste hangplek bij de bezoekers van de Grote Prijs aan de Zuid-Franse kust. Het levert een gemêleerd gezelschap op van journalisten, sponsoren en teampersoneel, af en toe afgewisseld met een grote naam uit het Formule 1-verleden.

Bianchi's naar rechter

De familie van de overleden Formule 1-coureur Jules Bianchi gaat naar de rechter. De nabestaanden nemen stappen tegen de organisatie van de F1, tegen Marussia - het team waarvoor Bianchi reed - en de FOM, de organisatie die de marketing- en mediarechten van de sport behartigt. De Bianchi's menen dat deze partijen mede schuldig zijn aan het ongeluk. De coureur kwam twee jaar geleden bij de GPvan Japan met zijn auto onder een kraan terecht. Hij lag maanden in coma, waarna hij vorig jaar juli overleed.

Max Verstappen

Als 18-jarige heeft Max Verstappen zijn naam vetgedrukt in de geschiedenisboeken van de autosport geschreven. Hij won de Grote Prijs van Spanje als jongste coureur ooit. Hoe deed hij dat? (+)

Soepel en netjes

Zo zet voormalig Formule 1-coureur Gerhard Berger (tien overwinningen) voor de lenzen van een handvol fotografen zijn dochtertje achter het stuur van de uitgestalde Red Bull- en Toro Rosso-auto's.

Daarna praat de Oostenrijker met Jackie Stewart, de wereldkampioen van 1969, 1971 en 1973. De 76-jarige Stewart draagt zoals altijd zijn onafscheidelijke pet met Schotse ruit en broek met hetzelfde motief. Enthousiast praat de Schot over datgene wat Verstappen losmaakt in de Formule 1. Verstappens overwinning was er eentje zoals hij ze graag ziet. 'Hij reed soepel, netjes. En onder druk veranderde dat niet.'

Hem nu al kronen tot toekomstig wereldkampioen, zoals nu regelmatig gebeurt, wil Stewart alleen nog niet. 'Het is te snel en het is ook niet eerlijk tegenover hem om dat nu al te verkondigen', zegt hij. 'Zijn carrière is nog jong en in het begin heb je altijd mensen boven je. In mijn tijd waren dat Brabham, Hill en Clark. Bij hem Vettel, Hamilton en misschien Rosberg. Eerst kun je met ze meekomen. Daarna versla je ze.'

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over