WedstrijdverslagEmmen-PSV

Als een bokser zo groggy doolt PSV over de velden

Aan de vrije val van PSV is ook zondag geen einde gekomen. Het elftal van trainer Mark van Bommel kwam bij Emmen niet verder dan 1-1.

De gemoederen lopen even op tijdens Emmen-PSV. Beeld BSR/ Soccrates
De gemoederen lopen even op tijdens Emmen-PSV.Beeld BSR/ Soccrates

De Emmenaren verhieven zich almaar vaker uit de benauwde stoeltjes van stadion Oude Meerdijk. Het sprookje in de eredivisie, anderhalf jaar geleden begonnen, duurt voort en mede dankzij PSV wordt het almaar fraaier. Eindigen in de middenmoot lijkt een reëel doel voor FC Emmen.

Drie grote kansen op 0-2 vlak voor rust lieten de PSV-voorwaartsen onbenut. Moet je bij Emmen niet doen. Na rust werd de vroege 1-0 van Daniël Schwaab vlot opgehaald via Marko Kolar.

Het langst nagepraat werd er echter over een na ingrijpen van de VAR afgekeurd doelpunt van Glenn Bijl na een kleine twintig minuten. De rechtsback had gezien dat PSV-doelman Unnerstall te ver voor zijn doel stond en besloot de Duitse reus (2 meter 3) te verrassen met een boogbal van net over de middenlijn. Arbiter Higler keurde het wonderdoelpunt uiteindelijk toch af omdat eerder een overtreding op Steven Bergwijn was begaan.

Hoe dan ook blijft PSV gevangen in een horrorserie die per aflevering naargeestiger wordt. Achtmaal werd al niet gewonnen in negen wedstrijden.

Hoewel PSV meer kansen creëerde dan Emmen was het gelijkspel niet onterecht. Vooral na rust liet de thuisploeg PSV af en toe rennen als een jonge kat achter een bolletje wol. PSV slaat dan wild om zich heen, is overal en nergens. Er is dan totaal geen idee of benul.

Moet gezegd: in andere fases, vooral voor rust, trippelde de nummer 3 met het grootste gemak door de Drentse linies. Zo ontspon zich een heerlijk heen-en-weer-duel, met Mohamed Ihattaren van PSV en Michael Chacon van Emmen als meest inventieve geesten.

PSV moest zich zien op te richten na de zoveelste dreun, de ondubbelzinnige 4-0 tegen het Portugese Sporting afgelopen donderdag die leidde tot Europese eliminatie. Veelvuldig wordt de vergelijking gemaakt met het eerste seizoen van Van Bommels voorganger Phillip Cocu (2013-2014). Cijfermatig was het ravijn waar Cocu’s ploeg zich in bevond nog wat dieper, maar destijds werd daadwerkelijk gepoogd een jonge, getalenteerde ploeg op te bouwen. Van Bommel heeft een stuk meer ervaring tot zijn beschikking, zit bovendien in zijn tweede seizoen en heeft dus al de nodige accenten kunnen aanbrengen, zijn speelwijze trachten in te slijpen en de selectie meer naar eigen inzicht kunnen vormgeven.

Gisteravond zaten de duurste zomeraankopen, Bruma en Baumgartl, weer op de bank. Alle kaarten zijn thans gezet op Donyell Malen, Steven Bergwijn en Ihattaren. Met name Bergwijn nam de ploeg op sleeptouw tegen Heerenveen vorige week toen er eindelijk, met pijn en moeite, gewonnen werd (2-1). Maar ook zij vielen door de mand tegen Sporting. Topscorer Malen was na een vlotte start ook gisteravond weer matig op dreef.

Van Bommel raakt door zijn excuses heen, de laatste week gooit hij het op de verkoop van De Jong, Lozano en Angelino waar hij aan het begin van het seizoen nog stelde een betere selectie te hebben dan vorig seizoen. Dat is inmiddels veranderd in ‘een bredere selectie’. Maar ook die uitspraak is aan erosie onderhevig, want hoe hij ook wisselt; geen van zijn spelers kan de jonge coach helpen te ontsnappen uit zijn langdurige nachtmerrie.

Op 226 kilometer van de thuishaven waar vorig seizoen feitelijk het verval werd ingezet, toen Emmen na 0-2 achter nog terugkwam tot 2-2, kwam PSV nota bene na een kwartier op voorsprong via een intikker van de vrijstaande Schwaab na een hoekschop van Ihattaren. Emmen dacht snel gelijk te komen via de fabuleuze knal van Bijl waarvoor de Emmen-fans zich voor het eerst massaal verhieven uit hun stoelen. De woede over het annuleren van de treffer werd op beschaafde wijze ontlaad: ‘Higler bedankt’.

Het was niet dat PSV vervolgens over Emmen heenliep. Er was wel een sterke fase voor rust toen zowel Doan, Ihattaren en Bergwijn de 0-2 op de schoen hadden, maar te onzuiver waren in de afronding.

Emmen had de moed direct na rust nog meer ten aanval te trekken en PSV liet het gebeuren. ‘We konden de sprints niet meer maken, sloten niet meer aan,’ zag PSV-aanvoerder Dumfries tot zijn schrik. Een dieptepass van Chacon viel over de gemaakte PSV-back Sadilek naar Bijl die kordaat de vrijstaande Kolar vond voor 1-1.

De nijvere Bijl ontpopte zich tot de opvallendste man, want hij ontsnapte eerst aan rood na een zware overtreding en natrappen op Malen, maar kreeg kort voor tijd wel een tweede gele kaart en dus rood.

Frustraties waren toen al flink opgeborreld bij de PSV’ers. Invaller Mitroglou dacht in blessuretijd alsnog het lichtje in de tunnel te zijn met een rake kopbal, maar hij stond een meter buitenspel. Emmen kreeg daarvoor evengoed kansen.

Na afloop werd er niet alleen opgestaan, maar ook gesprongen door alles wat Emmen was, terwijl PSV, dat al 13 punten achterloopt op Ajax, en nog maar twee punten meer heeft dan nummer 4 Willem II, alwéér bloedchagrijnig een verre terugreis moest aanvaarden.

Meer over