EK voetbal

Als De Bruyne gas geeft is het zo gehoopte eerbetoon aan Eriksen aan duigen: België klopt Denemarken

Bij Denemarken tegen België gaat de meeste aandacht uit naar de speler die er niet is. Van het nummer You’ll never walk alone voor de wedstrijd en het collectieve applaus in de 10de minuut tot de spandoeken op de tribunes. In het Parken Stadion in Kopenhagen zijn de gedachten bij Christian Eriksen.

De Belg Kevin De Bruyne (witte shirt) geeft de voorzet waaruit Thorgan Hazard 1-1 zal maken.  Beeld EPA
De Belg Kevin De Bruyne (witte shirt) geeft de voorzet waaruit Thorgan Hazard 1-1 zal maken.Beeld EPA

Het is de plek waar de nummer tien van Denemarken vijf dagen eerder vocht voor zijn leven als gevolg van een hartstilstand. De 29-jarige middenvelder zakte tegen Finland (0-1 verlies) op slag van rust plots ineen. Onder het toeziend oog van zijn teamgenoten en de rest van de wereld werd de oud-speler van Ajax met succes minutenlang gereanimeerd.

Het is een even bizarre als bijzondere situatie. Op slechts 500 meter van de plek des onheils ziet Eriksen donderdagavond vanuit zijn ziekenhuisbed hoe Denemarken na rust een voorsprong weggeeft tegen België (1-2), waardoor het voor de aangeslagen Denen een hels karwei wordt tot de achtste finales te geraken. ‘Als hij uit het raam kijkt, kan hij het stadion zien liggen. Hij zal het geluid van de toeschouwers horen’, zei bondscoach Kasper Hjulmand in aanloop naar het duel.

Zo is het Parken Stadion een snelkookpan van emoties en het decor waar twee parallelle werelden weer bij elkaar komen. Terwijl Eriksen deze week met een opgestoken duim liet weten het naar omstandigheden goed te maken, probeerden zijn medespelers zich met behulp van ingehuurde sportpsychologen te herpakken. In de hoop nog iets van het EK te maken. Alleen al voor Eriksen.

De positieve berichten vanuit het ziekenhuis lijken een bevrijdende werking te hebben op de Deense ploeg. Binnen 2 minuten zet Yussuf Poulsen zijn ploeg al op voorsprong. De aanvaller schiet knap raak na een foute pass van verdediger Jason Denayer. Het is het collectieve medicijn dat heel Denemarken meer dan goed kon gebruiken.

Met ingehouden adem had het land de afgelopen dagen de ontwikkelingen rondom zijn beste speler gevolgd. Een muur in de stad werd spontaan de plek waar duizenden Denen hun steunbetuiging achterlieten voor de voetballer die uitkomt voor het Italiaanse Inter. Onder het verdriet en de onzekerheid ging broederlijkheid en samenhorigheid schuil.

België viert de 2-1 van Kevin De Bruyne. Beeld Pool via REUTERS
België viert de 2-1 van Kevin De Bruyne.Beeld Pool via REUTERS

Heel even had Eriksen de hoop de wedstrijd tegen België in het stadion bij te wonen, maar dat bleek te optimistisch. De spelverdeler krijgt een onderhuidse defibrillator die ingrijpt bij hartproblemen, maakte de Deense voetbalbond donderdag bekend. Het is hetzelfde apparaatje als Daley Blind sinds vorig jaar heeft, nadat hij in de Champions League-wedstrijd tegen Valencia duizelig tegen het gras was gegaan.

Bewonderenswaardig is de manier waarop de ploeg van bondscoach Hjulmand de rug vanaf het begin recht tegen België. Al blijkt die onverzettelijkheid in de tweede helft niet opgewassen tegen het surplus aan kwaliteit van Kevin de Bruyne. De van een blessure herstelde middenvelder van Manchester City was op de bank begonnen.

Met een fraaie assist en droge knal dompelt hij de Denen opnieuw in rouw. Al valt deze treurnis geenszins te vergelijken met de trieste gebeurtenis afgelopen zaterdag. Niet voor niks had aanvoerder Simon Kjaer voor de wedstrijd al laten weten dat de gezondheid van Eriksen het enige is dat op dit moment telt.

Kijken als een kenner

Waar moet je dit EK op letten? In Kijken als een kenner maakt voetbaljournalist Sam Planting van elke kijker een expert. Ontdek de elf spelers die de tactiek van hun land bepalen – en hoe het moderne voetbal wordt gespeeld.

Meer over