Alliantie kraakt na gestuntel in de Ardennen

Ze waren al niet vrijwillig aan het huwelijk begonnen. In Nederland en België staan ze liever op eigen benen als het op het organiseren van een wielerwedstrijd aankomt....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Drie dagen lang klaagden de Belgen over het parcours dat de Nederlanders op donderdag, vrijdag en zaterdag uittekenden voor de koers, die door de gang naar Nederland, België en in de toekomst Luxemburg de elitaire Protour-status verdiende. Rotondes, drempels, valpartijen: Nederland bleek een fietsonvriendelijk land.

In België zouden ze laten zien hoe een serieuze koers georganiseerd diende te worden. Maar chaotischer dan de koninginnenetappe door de Ardennen was het nog niet geweest, stelde Rabobankploegleider Adri van Houwelingen na de vierde etappe fijntjes vast. 'Laten we wel wezen, het zijn de Belgen die het hier laten afweten.'

De rit, die werd gepresenteerd als een mini Luik-Bastenaken-Luik, mondde uit in een gekissebis tussen de jury, wedstrijdleiding en het management van de Rabobank aan de ene kant en de Belgische ploegleiders Hendrik Redant (Davitamon-Lotto) en Dirk Demol (Discovery Channel) aan de andere. 'Deze koers lijkt wel verworden tot een België-Nederland', schamperde Van Houwelingen.

Het ging mis in de afdaling van de Côte de Wanne. De drie koplopers Bart Dockx, (Davitamon), Jason McCarthy (Discovery) en Christian Vandevelde (CSC) hadden zes minuten voorsprong op het peloton. Maar nadat alle kruitdampen waren opgetrokken, resteerden er nog nauwelijks vier.

Hun viel niets te verwijten, daar was iedereen het over eens. Het was het peloton dat in de razendsnelle afdaling in plaats van linksaf, zoals het parcours van LuikBastenaken-Luik voorschrijft, rechtdoor was gereden. Renners aarzelden maar volgden de motoren en niet het eigen instinct of de pijlen.

Bij terugkeer op het aangegeven parcours was de achterstand van het peloton op de drie koplopers opgelopen van zes tot vijftien minuten. Niet billijk, meende de jury. Van Houwelingen gaf ze gelijk: 'Als er niet was ingegrepen, zouden wij niet meer hebben gekoerst, waren we een halfuur na de winnaar binnengekomen en was de hele ronde naar de klote geweest. De jury heeft de ronde gered.'

De wedstrijd kreeg een mooie finale, waarbij de Italiaan Alessandro Ballan de dagzege pakte en Rik Verbrugghe leider bleef. De koplopers zouden toch wel zijn ingerekend, redeneerde iedereen die in en rond het peloton had gebivakkeerd. Het belang van de wedstrijd, de wielersport en de televisie had geprevaleerd boven dat van het individu. 'We moesten een besluit nemen dat zo min mogelijk mensen ontevreden zou maken', verklaarde het hoofd van de jury.

Dus werden de drie koplopers letterlijk en figuurlijk in de kraag gevat. Nadat Dockx, McCarthy en Vandevelde het stopteken van de jury, op aanraden van hun ploegleiders, hadden genegeerd, werden ze door Nederlandse politie-agenten aan de trui getrokken. 'Ze hebben niets verkeerd gedaan. Zeg mij wat ze verkeerd hebben gedaan', fulmineerde Dirk Demol. 'Die jury ziet alleen maar wat ze wil zien en doet wat ze wil doen. Het zijn echt kleuters.'

Zaterdag had hij bij de achtervolgers zelf een motor moeten wegsturen die in de achtervolging het leven van de Rabo-renners veraangenaamde. Demol: 'En vandaag doen Thomas en Erik Dekker een handaflossing die ook niet geoorloofd is. Ik wil zien of dat in het juryrapport terug te lezen valt.'

Dat renners verkeerd rijden, is niet voor het eerst. Het was vooral het talmen van de jury en de voorsprong die de koplopers na de neutralisatie op de Côte de la Vecquée meekregen (vier in plaats van zes minuten) die de irritatie wekte.

Het gestuntel had niet op een slechter moment kunnen vallen. De Ronde van de Benelux is in de Protour een van de paradepaardjes van de scheidende UCI-preses Verbruggen. En uitgerekend de Protour, eveneens een hersenspinsel van Verbruggen, ligt zwaarder onder vuur dan ooit.

Nog altijd ruziën de organisaties van de drie grote ronden (Tour, Vuelta en Giro) met de UCI. Ze hebben zich teruggetrokken uit de Protour en voor volgend jaar werken beide partijen aan gescheiden wielerkalenders. In die nieuwe situatie zou de Benelux-ronde in de ogen van Verbruggen nog verder opgewaardeerd moeten worden.

Dirk Demol fulmineerde zondag alvast dat de Ronde van Benelux wat hem betreft de eerste vijf dagen 'Protour-onwaardig' was.

Meer over