Alleen Valneris kan WK-koploper Tsjizjov bijbenen

In de vierde ronde van het WK dammen boekte koploper Aleksej Tsjizjov zijn derde zege, door landgenoot Aleksandr Getmanski te verslaan....

Aleksandr Getmanski ging hevig twijfelend in de fout in zijnpartij tegen Aleksej Tsjizjov. Tot een vijf-om-vijf stelling hadhij de partij met ongekende snelheid afgewerkt zonder zich veelte bekommeren om terreinnadeel.

De tactiek verraste Tsjizjov niet, want zo speelt zijnlandgenoot wel vaker tegen hem. 'Maar ik heb erg veel geluk gehadmet hoe het daarna ging', erkende Tsjizjov, die er normaalgesproken in gelooft dat fouten worden afgedwongen.

In een poging de veilige remise te berekenen, verzonkGetmanski met nog drie kwartier bedenktijd in diep gepeins. Eenklein halfuur later volgde het onverwachte resultaat. Een voorde hand liggende verdediging werd opzij geschoven voor eenduister alternatief.

Het had misschien nog gekund, maar na de tijdcontrole liepGetmanski, ondanks het uitgedunde materiaal, in eenmeerslag-trucje van bedenkelijk niveau.

Het is te danken aan de onverstoorbaarheid van Valneris dathet WK nog spannend is. In de middagpartij tegen Samb nam de Let,gezegend met een ijzeren fysiek, wederom het initiatief en stoptehij al zijn energie in de partij. In een moeilijk te doorgrondenrandspel offerde Samb tijdelijk een schijf, maar hij kon deoffensieve drang van de witte schijven niet remmen.

De Nederlanders Gérard Jansen en Aleksandr Baljakin tradenaan tegen de Litouwer Edvard Boezinski, in de finale een van dete kloppen tegenstanders. Jansen behaalde een duidelijk voordeel,maar bleef achter met een remise en een hoofd vol vraagtekens.'Hoe is het mogelijk dat zo'n voordelige stelling zo weinigoplevert? Had ik het dan helemaal anders moeten doen?', vroeg hijzich af.

Baljakin nestelde zich naast Kees Thijssen in de tweedeachtervolgende groep. In zijn partij zag de strategie vanBoezinski er kwetsbaar uit. De winstvoering leek vlot teverlopen, maar de Litouwer bood toch nog tegenstand. Na een goedeinvestering van bedenktijd in het eindspel stelde Baljakin dewinst veilig.

Wereldkampioen Aleksandr Georgiev kwam weer niet tot winst.Ook tegen Fargad Huseynov Farid wist hij geen vuist te maken. Devastberaden lichaamshouding waarmee hij het WK was begonnen,heeft plaatsgemaakt voor een soort berusting. Kees Thijssenspeelde in de ochtendronde een 'veilige remise' tegen Samb. Tochmocht hij een plusje bijschrijven, nadat zijn tegenstander eensteek had laten vallen.

Meer over