Alleen spelregels bij voetbal is niet meer voldoende

Zembla: Natrappen. Nederland 3, 20.50 uur...

'Ik kap ermee. Het was mijn hobby, maar nu is het geen ontspanning meer. Integendeel, het is slecht voor mijn gezondheid. Mijn hele gezin lijdt eronder', zegt een Amsterdamse trainer van de voetbalvereniging Schellingwoude vanavond in Zembla. VARA's documentaire-rubriek besteedt in Natrappen aandacht aan het toenemende geweld bij het amateurvoetbal.

Trainers zijn niet de enigen die afhaken. Ook veel scheidsrechters houden ermee op vanwege het toenemende aantal gewelddadige incidenten. 'Ik heb geen zin om iedere zondagochtend met een dikke maag naar het voetbal te gaan', merkt een van de mannen in het zwart op. Het arbitersbestand is de laatste jaren daardoor met ruim vierduizend geslonken. Waren er vier jaar geleden nog twaalfduizend scheidsrechters, nu zijn het er nog nauwelijks achtduizend. Veel wedstrijden in de lagere regionen van het amateurvoetbal kunnen niet meer door KNVB-scheidsrechters worden gefloten.

Volgens Rob van Vliet, KNVB-waarnemer in Den Haag, worden er elk weekend dertigduizend amateurwedstrijden gespeeld. 'Bij een op de drie zijn er incidenten.' Het is niet verwonderlijk dat veel scheidsrechters het voor gezien houden, want het houdt niet op bij hondenlul of iets van die strekking. Bedreigingen of molestaties na afloop van een wedstrijd zijn heel gewoon geworden. Een lijst van de KNVB, afdeling Noord, leert dat er bij die tuchtcommissie na elk weekend zeker vijftig klachten binnenkomen.

Opvallend vaak worden in de documentaire uitingen van racisme genoemd als achtergrond van een vechtpartij. Allochtone verenigingen klagen over discriminatie door de scheidsrechter. 'We spelen tegen de scheidsrechter, het is iedere week hetzelfde. Maar omgedraaid roept de scheidsrechter dat 'die culturen nogal gauw op hun teentjes zijn getrapt'.

Zembla is onder meer getuige van een incident in Hilversum tussen de Turkse vereniging Turkijemspor en de vereniging Het Gooi. Ook komen diverse scheidsrechters aan het woord over hoe zij omgaan met geweld op de mat en na de wedstrijd. Scheidsrechter Ron de Bruin haalt en passant uit naar Ajax-trainer Louis van Gaal. 'Als Van Gaal roept dat alle scheidrechters niet deugen, dan stigmatiseert hij daarmee alle arbiters en maakt hij het probleem nog groter.'

Het is vooral veel welles-nietes in deze aflevering van Zembla. 'Nee, natuurlijk heb ik hem niet geduwd.' En: 'Nee hoor, ik heb hem niet vol op zijn neus geslagen. Het was een tikkie, meer niet.' Het probleem is er echter niet minder groot om. En hoewel de KNVB laat weten dat er vóór 1 december hardere maatregelen te verwachten zijn, lijkt een partijtje tafelvoetbal of een virtueel spelletje via Internet voorlopig het veiligst, want zoals een van de scheidsrechters constateert: 'De tijd dat je een wedstrijd kon leiden met alleen de spelregels op zak, is voorbij.'

Ellen van den Boomgaard

Meer over