Alleen Reformatorisch Dagblad negeert WK

Octopus Paul, de bewoner van het zeeaquarium in Oberhausen met de voorspellende gaven, zet zijn opmars in de media onverbiddelijk voort....

Paul Onkenhout en  Sebastiaan Timmermans

De krant meldde donderdagochtend op de site dat Octopus Paul heeft voorspeld dat Nederland wereldkampioen wordt. Helaas trapte De Telegraaf, de meest oranje krant van Nederland, in een hoax, een internet-grap.

Gretig werd de gemanipuleerde foto van de octopus geplaatst die de mossel in de bak van Nederland verkiest boven die van Spanje. Het dier, dat alle resultaten van Duitsland op het WK juist voorspelde, komt pas vandaag of morgen in actie om zich in de finale te verdiepen.

Niets is de media momenteel te gek, als het om het WK gaat. De foto van hoofdredacteur Peter de Jonge van het AD met een oranje Kabouter Plop-muts, woensdag bij zijn column, kan als symbool voor de oranjekoorts worden beschouwd.

Tv-zenders, kranten, tijdschriften en sites proberen mee te liften op de successen van Oranje. SBS 6 probeert kijkers te lokken met de aankondiging dat vanavond in het programma Popstars kaarten voor de WK-finale kunnen worden gewonnen, inclusief reis en verblijf. De Telegraaf en het AD brengen zaterdag een extra WK-bijlage uit.

Er is één uitzondering: het Reformatorisch Dagblad. De krant laat het WK geheel aan zich voorbij gaan. ‘Al bij onze oprichting in 1972 is bepaald dat wij niet over sport berichten’, zegt de secretaris van de hoofdredactie, Antoon Stam. ‘Het gaat vaak om sport op zondag en dat is strijdig met onze bijbelse principes. Ook komt er zoveel lichaamscultus bij kijken en worden bij transfers buitensporig hoge bedragen betaald. Dan maar helemaal geen sport.’

Over de finale zal maandag dus niet worden geschreven, zegt Stam. ‘Behalve als overwinningsfeesten uit de hand lopen. Want dan gaat het over de openbare orde.’

Andere media maken juist op grote schaal gebruik van het WK. De 3FM-dj’s Coen en Sander bijvoorbeeld zijn voor hun programma spoorslags naar Zuid-Afrika gereisd. En net zoals hij tijdens de halve finale al deed, zet dj Sandstorm (ook 3FM) tijdens de finale het commentaar van de NOS-verslaggevers Jack van Gelder en Bas Ticheler op muziek.

De winnaar van het WK is de omroep die ook het meeste investeerde, de NOS. De verwachting is dat de WK-finale de best bekeken tv-uitzending uit de geschiedenis wordt, met ruim twaalf miljoen kijkers. De eerste uitzending van de NOS begint zondag om 12.00 uur, met een speciale finale-editie van Studio Sportzomer.

Meer over