Alle ogen zijn dit schaatsseizoen weer gericht op het gouden duo

Morgen begint het schaatsseizoen met de NK afstanden in Heerenveen, tevens de aftrap van de olympische winter. Sven Kramer en Ireen Wüst, beiden 31, gaan ieder voor drie gouden medailles op de Spelen.

Ireen Wüst en Sven Kramer tijdens hun ereronde op de EK all-round in Heerenveen in januari Beeld anp
Ireen Wüst en Sven Kramer tijdens hun ereronde op de EK all-round in Heerenveen in januariBeeld anp

Nog een dikke honderd dagen en de Nederlandse schaatsploeg strijkt neer in Gangneung, de Koreaanse kuststad waar het olympische langebaantoernooi wordt gehouden. De aftrap van de olympische winter heeft dit weekeinde plaats in Heerenveen.

Als vanouds zal er de komende maanden vooral gekeken worden naar het gouden duo Wüst-Kramer, al zijn zij sinds 2014 gescheiden. Ireen Wüst richtte na een jaartje trainen zonder mannen en het daarmee verband houdende niveauverlies een eigen ploeg op. Justlease heeft een hoog TVM-gehalte gezien de trainer (Rutger Tijssen), diens assistent (Wouter Olde Heuvel) en andere begeleiders.

Sven Kramer stapte na tien jaar Gerard Kemkers en TVM zonder mankeren in bij de concurrerende formatie van coach Jac Orie. De ploegnaam veranderde van Brand Loyalty in Lotto-Jumbo, maar de Fries had er slechts baat bij. Hij werd met de wetenschappelijke begeleiding van Orie per jaar beter. Zijn leeftijd, 31 jaar en 9 maanden wanneer de Spelen van Pyeongchang aanbreken, lijkt geen factor.

Kramer, op weg naar zijn vierde Olympische Winterspelen, heeft geleerd van zijn vele topsportjaren. De kwetsuur die hem in 2011 aan de kant hield, een zenuwprobleem in het bovenbeen, leerde hem zijn oerkracht spaarzamer aan te spreken.

Ireen Wust en Sven Kramer tijdens de huldiging van het WK allround schaatsen in het Vikingskipet stadion Beeld anp
Ireen Wust en Sven Kramer tijdens de huldiging van het WK allround schaatsen in het Vikingskipet stadionBeeld anp

Afgelopen seizoen reed hij slechts twee wereldbekertoernooien. De 28-voudig wereldkampioen spaarde zijn krachten voor de grote wedstrijden. Hij was in februari 2016, een jaar voor de Spelen, op zijn allerbest. In Gangneung, de schaatsstad van de provincie Pyeongchang, werd hij tweemaal wereldkampioen. De ploegachtervolging, een vaste gouden plak voor de Nederlandse mannen, liet hij aan anderen over. Niet overdrijven, het lijf met de van tijd tot tijd protesterende rug heel houden; zo gaat Kramer door het schaatsleven.

Ireen Wüst is ook 31. Zij leerde al eerder de lessen van het overtraind raken. In 2008 en 2009 trapte zij in de valkuil van altijd maar doorrammen en nooit rust nemen. Ze kwam er op eigen kracht uit. Haar instelling is evenwel nog steeds een gevaarlijke. Ze wil soms meer dan zij aan kan.

Toen Kramer de voorbije weken aangaf in februari in Zuid-Korea voor drie gouden plakken te schaatsen, op de 5 en de 10 kilometer plus de ploegachtervolging, sprak Wüst haar vroegere ploeggenoot snel na. Haar officiële doel, één goud om als eerste Nederlandse olympiër vier Spelen op rij als kampioen gehuldigd te worden, veranderde zij eigenhandig tot drie. Ze wil de 1.500 meter, de 3 kilometer en de ploegachtervolging naar haar hand zetten.

Gezien hun overmacht de voorbije twaalf jaar zijn het niet zulke rare doelstellingen. Kramers suprematie op de 5 kilometer wordt prachtig in beeld gebracht met de vaststelling dat hij honderd keer die afstand heeft gereden in een officiële wedstrijd en 79 maal heeft gewonnen. Het mooiste cijfer: acht starts bij de WK afstanden, acht keer gewonnen. Olympisch: twee uit drie.

Eigenlijk heeft Kramer, door velen om zijn negen wereldtitels allround beschouwd als de beste schaatser uit de geschiedenis, maar beperkt olympisch eremetaal gewonnen: drie goud, twee zilver en twee brons. Het goud op de 10 kilometer ontglipte hem driemaal op rij als gevolg van een zere rug, een foute baanwissel en concurrent Bergsma in supervorm.

Schaatsseizoen

27-29 oktober NK afstanden (Heerenveen)
10-12 november World Cup (Heerenveen)
17-19 november World Cup (Stavanger)
01-03 december World Cup (Calgary)
08-10 december World Cup (Salt Lake City)
26-30 december Kwalificatie Spelen (Heerenveen)
05-07 januari 2018 EK afstanden (Kolomna)
19-21 januari World Cup (Erfurt)
27-28 januari NK allround + Sprint (Heerenveen)
10-24 februari Winterspelen (Gangneung)
03-04 maart WK sprint (Changchun)
10-11 maart WK allround (Amsterdam)
16-18 maart World Cup (Minsk)

Het maakt de race over 25 ronden op donderdag 15 februari 2018 tot een hoogtepunt van de Spelen. Dat Kramer zich eind december bij het Olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen nog moet plaatsen, lijkt een te verwaarlozen voetnoot.

Dat geldt ook voor Ireen Wüst, die bovendien net als in Sotsji het liefst vijf afstanden rijdt. In 2014 in Rusland haalde ze daarbij vijf medailles, twee goud en drie zilver. Ze werd op slag Nederlands beste olympiër uit de geschiedenis.

Kramer en Wüst zullen normaliter hun laatste olympische optreden kennen. Wie dacht dat ze direct na dit seizoen een maatschappelijke carrière zullen najagen, heeft het fout. De twee zijn liefhebbers. Ze gaan nog twee jaar door. De vraag is of er een Federer in Kramer schuilt. Of hij op zijn 35ste nog steeds kan domineren. Het zou zomaar kunnen, de eerzucht van de man kennende.

Dat Kramer en Wüst nog steeds dominant zijn, heeft buiten hun topkwaliteit en mentaliteit ook te maken met beperkte doorgroei van talent in Nederland. De generatiewissel verloopt stroef. Koen Verweij had Kramer horen te verjagen van de top van de apenrots. Hij kon, alle talent ten spijt, de discipline niet opbrengen. Jan Blokhuijsen: zelfde verhaal. Bij de vrouwen is Antoinette de Jong vier jaar na haar debuut bij de Spelen ploeggenoot Wüst nog steeds niet voorbij.

Uit de tussengeneratie mogen in Gangneung twee succesvolle schaatsers worden verwacht. Kjeld Nuis, straks 27, is eindelijk doorgebroken gezien zijn twee wereldtitels van begin dit jaar. Jorien ter Mors, dan 28, was al tweevoudig olympisch kampioen in Sotsji, maar zij wordt in haar streven de allerbeste te zijn gefrustreerd door een weigerend lijf. De voormalig shorttracker wordt met fluwelen handschoenen behandeld.

Van de nieuwelingen, debutanten in Gangneung, zullen de sprinters Kai Verbij en Dai Dai Ntab hun opmerkelijke opmars doorzetten. De eerste is een koele die veel druk kan verteren. De tweede is de snelste schaatser van Nederland die in februari in de tweede bocht van de wereldtitelstrijd horizontaal ging.

Van het Nederlandse schaatsen, in Sotsji oppermachtig met 23 (van de 36) medailles, mag verwacht worden dat het in Korea kaarsrecht overeind blijft. Er staan, na de toevoeging van de massastart, 42 medailles op het spel. Sommigen denken dat net als in Sotsji het telraam mee moet.

Meer over