Alle ogen gericht op Tiger

Lente in Georgia. De azalea's op de befaamde golfbaan van Augusta staan bijna in bloei. Tiger Woods ook. De Amerikaan weet alle ogen op zich gericht nu de storm rond zijn persoon is geluwd en hij weer weet wat winnen is. De bookmakers denken dat de 76e Masters, die donderdag begint, Woods' 15e majortitel gaat opleveren en een nieuw groen colbertje.

null Beeld epa
Beeld epa

De voormalige nummer 1 van de wereld heeft al vier exemplaren in de kast hangen en zijn vertrouwen is terug. Er zijn weinig plekken waar hij zich zo thuis voelt als op de bloemenholes tussen de pijnbomen. 'Ik ben fit en weet hoe je op Augusta National moet spelen. Het is zaak je strijdplan uit te voeren. Op het juiste moment doen wat je moet doen.'

De herrezen ster mag ieders favoriet zijn, kanshebbers te over. Luke Donald, Lee Westwood en Justin Rose zijn de mannen in vorm, Phil Mickelson is altijd tot een verrassing in staat. Hij is net als Woods in zijn beste dagen een magiër in het korte spel. Dat is op de razendsnelle greens van doorslaggevende betekenis.

En dan rijdt er ook nog ene Rory McIlroy, met een missie, Magnolia Lane op. De Noord-Ier (22) begon vorig jaar met vier slagen voorsprong aan de laatste ronde en noteerde uiteindelijke 80 (+8) op de scorekaart. Menig prof zou voor minder zijn golfclubs dubbelvouwen of door de porseleinkast swingen. McIlroy bleek uit andere klei gebakken. Hij gebruikte de nachtmerrie ter verwezenlijking van een mooie droom: de zege in het US Open.

'De Masters was een bepalend moment in mijn carrière. Een kruispunt. Ik had vol zelfbeklag in een hoekje kunnen gaan zitten. Dan was de inzinking nog dieper geworden. Ik ben niet lang zielig geweest en heb met goede mensen om me heen de juiste afslag genomen', keek McIlroy terug.

'Ik had een veel duidelijker plaatje in mijn hoofd van wat ik moest doen om mezelf te controleren. Ik heb veel van die Masters geleerd. Als ik nu op de eerste 63 holes hetzelfde doe als vorig jaar, zit het wel goed', zei McIlroy. 'Misschien moet ik het alleen een beetje beter afronden.'

Zijn revanchegevoelens zijn niet alleen op Woods gericht maar ook op Charl Schwartzel. De Zuid-Afrikaan profiteerde van de deconfiture van McIlroy en werd na vier birdies op de laatste vier holes - een unieke verrichting in Augusta - als kampioen in het groene jasje gehesen. Met succes een titel verdedigen is echter zeldzaam, tot dusver voorbehouden aan Jack Nicklaus, Nick Faldo én Woods.

'Iedereen wil zien hoe je met die uitdaging omgaat', zei Schwartzel. 'Daar moet ik me niet druk over maken. Ik ga naar buiten, beschouw het als een nieuw toernooi en doe mijn stinkende best.'

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over