Alle Nederlandse deelnemers uitgeschakeld Illusies op openingsdag WK judo wreed verstoord

Een reus uit China, een lepe Kazach en een tot vrouw omgebouwde man uit Brazilië verpulverden op de openingsdag van de wereldkampioenschappen judo in Parijs Nederlandse illusies op eremetaal....

Van onze verslaggever

Willem Vissers

PARIJS

Dennis van der Geest, toch een kerel van 112 kilo, leek vanaf de tribunes in sportpaleis Bercy wel een ventje vergeleken bij de Chinese mastodont Pan Song; 145 kilo en zo'n twee meter groot.

Song was zelfs meer dan een uit brons gegoten standbeeld dat niet van zijn sokkel is te trekken. Hij kon nog judoën ook, bewees hij onder meer door Van der Geest in de tweede ronde te vloeren en vervolgens in een fatale houdgreep te nemen.

Karin Kienhuis uit Groningen voelde zich nog nooit zo machteloos als in de armen van Ednanci Silva. 'Ik ben afgemaakt.' De Braziliaanse is transseksueel en al een aantal jaren actief bij de vrouwen. Ze loopt nog als een man en gooit als een vent. 'Ik kon geen kant op, ze trok me overal naartoe', zei Kienhuis na haar verloren partij in de herkansingen van de klasse tot 72 kilo.

'De mannen tegen wie ik in Nederland wel eens train, hebben lang niet zoveel kracht als zij.' In de derde ronde had ze trouwens al een nederlaag geleden tegen Scapin uit Italië, de nummer drie van de Olympische Spelen.

Met Europees kampioen Sonnemans was iets vreemds aan de hand, omdat hij tegen de Kazach Sergei Sjakimov (-91 kg) volhardde in een kansloze tactiek. Sonnemans, die in zijn eerste partij knap afrekende met Atlanta's nummer twee Kim, bleef links voorstaan omdat hij zich daarbij veiliger voelde en weigerde te variëren. De straffen liepen te hoog op. 'Een groot drama. Ik was volledig verkrampt en ik weet geen verklaring.'

Bovendien haperde in het gevecht de begeleiding vanaf de kant. Coaches geven doorgaans hoog op van het belang van hun aanwezigheid naast de mat. De stoelendans is hevig. Tegenwoordig is het zelfs zo dat de clubcoaches vrij zijn de begeleiding op zich te nemen, terwijl de bondstrainers een bijrol spelen. Uitgerekend Cor van der Geest, de brulboei aller trainers, schoof in de partij van Sonnemans tegen Sjakimov pas na anderhalve minuut aan. Tot die tijd nam bondstrainer Louis Wijdenbosch de honneurs waar.

Natuurlijk was dat weinig professioneel, uitermate knullig zelfs. Sonnemans had het wel degelijk gemerkt, maar wilde zijn nederlaag niet aan de blunder ophangen. 'Het hoort natuurlijk niet.'

Van der Geest vertelde over startlijsten die hij niet tot zijn beschikking had, over Wijdenbosch die de klasse tot 91 kilogram in de gaten zou houden en die hem zou waarschuwen als Sonnemans bijna aan de beurt was.

Maar Wijdenbosch kon de baas van Kenamju uit Haarlem niet vinden. 'Louis heeft zich vergist', zei Van der Geest, waarna hij ook zichzelf verwijten maakte.

Want, zo stelde de sportschoolhouder, de voorbereiding op de WK was verre van optimaal. 'We moeten constateren dat het negentig procent is.' Bond, club, sporters, iedereen mist volgens hem wel een facet van professionaliteit.

Hijzelf niet uitgezonderd. Van der Geest kan niet meer al zijn tijd besteden aan de toppers. 'Ik werk al twaalf tot veertien uur per dag, houd twee sportscholen draaiende. Ik moet geld verdienen tegenwoordig.'

De coach was, alvorens hij afdaalde naar Sonnemans, misschien nog te veel met zijn gedachten bij zoon Dennis. Van der Geest junior kan na zijn uitschakeling in de tweede ronde door de Chinees Song rekenen op cynische opmerkingen over de juridische stappen die hij recent ondernam. Want waarom beroofde hij Denny Ebbers via een kort geding van zijn startplaats in de klasse boven 95 kilo?

Goed dat die stoere jongen op zijn bek gaat, zo zal uit bepaalde hoeken aanwaaien. Het kan Van der Geest niet schelen, zei hij. Hij vindt dat hij verreweg de beste zwaargewicht van Nederland is en dat hij dus recht had in twee klassen te judoën. De rechter was het met hem eens. Zondag vecht hij in de klasse alle categorieën.

Hij heeft nou eenmaal partijen nodig op het hoogste niveau en is daarvoor vooral aangewezen op internationale evenementen. De nummer twee van de EK, pas 22 jaar, was toch wat gespannen op zijn eerste WK.

Van der Geest herinnerde zich een confrontatie in Rome met Song en toen was hij kansloos. Met te veel ontzag, concludeerde hij nu, trad hij de oerkracht tegemoet. 'Ik was te tam'. Toen hij eenmaal in de houdgreep lag, slofte vader al weg van de tatami. Verloren zaak.

Meer over