Reportage

Alle hoop gericht op Oguzhan Özyakup

Een jaar slechts speelde Oguzhan Özyakup voor v.v. Z.T.S. Zondagmiddag loopt de kantine van de club vol om hem als Turks international te zien.

Teleurgestelde fans van Turkije in de kantine van v.v. Z.T.S. in Zaandam.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

'Het was vroeger moeilijk om een passend tenue voor Oguzhan Özyakup te vinden. Hij was altijd de kleinste', herinnert zijn jeugdtrainer Cemil Samat zich. 'Als jongetje van zes voetbalde hij met spelers die drie jaar ouder waren. Zijn mouwen moesten zes keer omgeslagen worden en het touwtje in zijn broekje werd zo strak aangetrokken dat het niet helemaal van zijn kont afgleed.'

Samen met zo'n vijftig Turkse supporters is Samat zondagmiddag naar de kantine van v.v. Z.T.S gekomen om de wedstrijd Turkije - Kroatië (0-1) te kijken. Hier, bij voetbalvereniging Zaanstad Türk Spor, zette Özyakup (23) zijn eerste stappen als voetballer. Nu verdedigt de Turkse Nederlander op het EK de vlag van Turkije.

Een beeltenis van hem aan de houten wand kijkt de supporters, die zich rond een zwarte flatscreen-tv hebben verzameld, indringend aan. Sommige fans - vooral de jongeren - dragen het rode shirt van de nationale ploeg. De oudere mannen hebben een geruite blouse of T-shirt aan. Als middenvelder Ozan Tufan de Turken in de eerste helft op voorsprong lijkt te koppen, veren zij op van hun stoel. Enkele minuten daarna slaan de mannen de handen voor de ogen als de Kroaat Lucas Modric het enige doelpunt van de wedstrijd maakt.

Oguzhan Özyakup in duel met de Kroaat Milan Badelj.Beeld afp

Hoewel Özyakup maar een jaar bij v.v. Z.T.S. voetbalde, valt zijn naam er nog altijd. Is het niet om de kleding en tassen die hij de hele vereniging twee jaar geleden schonk, dan is het wel om zijn vader die nog geregeld over de vloer komt. 'Vrijdagavond nog, kwam hij even kaarten', zegt Ahmed Burcin Sari. 'Tesekkürler Oguzhan, zeggen we hier.' Ofwel: Dankjewel Oguzhan. 'Hij heeft de club altijd geholpen en komt langs wanneer hij kan', aldus de supporter, gestoken in het T-shirt van Trabzonspor: de club uit de stad Trabzon waar hij werd geboren, evenals als de ouders van Özyakup.

Via buurman Hellas Sport en de jeugdopleiding van AZ vertrekt Özyakup op zijn vijftiende naar Arsenal. Hoewel hij in Londen zijn debuut maakt, blijft een doorbraak uit. Na vier jaar verkast hij naar zijn huidige club, het Turkse Besiktas. Özyakup vertegenwoordigt als aanvoerder verschillende jeugdselecties van de KNVB tot en met Oranje onder 19.

Kroatië te sterk voor Turkije

Luka Modric schoot Kroatië langs Turkije. Lees hier het wedstrijdverslag.

Toch kiest hij voor Turkije. Zijn eerste interlanddoelpunt maakt hij in september vorig jaar in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland (3-0).

'Het gaat om het toekomstperspectief, een stukje trots en erkenning', zegt Pierre van Hooijdonk. De oud-international trekt in 2011 in het kielzog van Guus Hiddink naar Turkije, die als bondscoach wordt aangesteld. Van Hooijdonk krijgt als assistent-coach de taak om in Europa Turkse voetballers met een dubbele nationaliteit te bekijken.

De talenten moeten warm worden gemaakt om voor Turkije te kiezen, mocht de situatie zich voordoen. Özyakup is als speler van het tweede team van Arsenal een van de jongens bij wie Van Hooijdonk langsgaat. 'Uiteindelijk zoekt iedere voetballer zekerheid. Die kun je ze moeilijk geven, maar je kunt wel laten weten dat ze er dicht tegenaan zitten.'

Directe aanleiding voor de Turkse bond om in Europa Turkse voetballers met een dubbel paspoort actief te gaan benaderen, is het besluit van Mesut Özil in 2009 om voor Duitsland te kiezen.

De Duitse bond wist de Turkse Duitser te overtuigen door hem al vroeg bij de nationale ploeg te betrekken. 'Als je te laat bent, mis je de boot', weet Van Hooijdonk, die bij Fenerbahce twee jaar in de Turkse competitie speelde.

Het beleid werpt zijn vruchten af. Özyakup is niet de enige speler in de Turkse selectie met een dubbele nationaliteit. Naast de Zaandammer zijn er nog zeven 'buitenlanders'. Zes Turkse Duitsers en een Turkse Deen: het 18-jarige talent Emre Mor, dat onlangs door Borussia Dortmund werd overgenomen van het Deense FC Nordsjælland. 'Turkije is er sterker op geworden. De jongens die in Duitsland of Nederland zijn geschoold, zijn tactisch beter opgeleid dan de spelers in Turkije', aldus Van Hooijdonk.

In de kantine van v.v. Z.T.S. hebben ze even geen behoefte aan die boodschap. Het chagrijn om de nederlaag en de wissel van Özyakup in de rust regeert. Gefrustreerd schuift Ahmed Burcin Sari de stoel waarin hij zich negentig minuten heeft vastgeklampt aan de kant. 'Özyakup was slecht, net als de rest van het team.' Jeugdtrainer Samat is het met hem eens. 'Als we zo blijven spelen gaan we vogende week met nul punten naar huis.'

Meer over