Update

Albasini wint in Parijs-Nice; aanval Gesink strandt

De Zwitser Michael Albasini heeft donderdag de vierde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De coureur van Orica-GreenEdge won in Saint-Vallier de sprint van een selectieve groep, die was overgebleven na de rit van een kleine 200 kilometer, met daarin zeven flinke heuvels. De Kazach Maksim Iglinski werd tweede, vóór de Slowaak Peter Velits.

null Beeld afp
Beeld afp

Robert Gesink waagde in de slotfase nog een aanval, maar hij werd op een kilometer van de eindstreep weer bijgehaald. De renner van Blanco werd uiteindelijk 31e in de daguitslag, in dezelfde tijd als Albasini. De Amerikaan Andrew Talansky behield de gele leiderstrui.

Gesink verloor een dag eerder meer dan een minuut en had het ook op donderdag niet makkelijk op de steile heuvels. 'Ik had het zoals altijd zwaar. Maar ik wist hoe de finale was, dus ik wilde voor de ritzege gaan. Helaas kon ik niet echt wegkomen', legde hij na afloop uit. Op vrijdag staat een Alpen-etappe op het programma, met de aankomst op de Montagne de Lure. Dat ligt hem in principe beter. 'Ik hoop daar met Wilco Kelderman in de voorste groep te eindigen. Misschien kunnen we nog wel verrassen.'

Lieuwe Westra was net als Gesink en Kelderman in de voorste groep te vinden en handhaafde zich in de top van het klassement. De coureur van Vacansoleil-DCM had daar echter een flinke inspanning voor nodig. Hij miste namelijk op ruim 5 kilometer van de finish een bocht in de afdaling, maar kon na een flinke achtervolging weer aansluiten.

De Fries was er na afloop nuchter over. 'Ik schatte de bocht verkeerd in. Ik moest daarna serieus uit mijn pijp komen, maar gelukkig kwam ik terug tussen de mensen.' Op de zesde plaats is hij de beste Nederlander in het klassement. Zijn achterstand op Talansky bedraagt 6 seconden. Kelderman (25e) en Gesink (26) hebben al meer dan een minuut achterstand.

Meer over