WielrennenMilaan-San Remo

Alaphilippe overklast concurrentie in Milaan-San Remo en haalt 19e zege voor Quick Step binnen

De beste man van het wielerseizoen tot nu toe, Julian Alaphilippe, heeft zaterdag Milaan-San Remo gewonnen. De 26-jarige Fransman toonde zich in de straten van de Italiaanse badplaats de rapste in een sprint met een uitgedund groepje favorieten.

Alaphilippe juicht nadat hij in de sprint zijn medevluchters heeft verslagen. Beeld AP
Alaphilippe juicht nadat hij in de sprint zijn medevluchters heeft verslagen.Beeld AP

Het is na Strade Bianche alweer de tweede klassieker waarin Alaphilippe dit seizoen zegeviert. Hij won ook al twee etappes in de rittenkoers Tirreno-Adriatico.

Minstens net zo indrukwekkend zijn de cijfers van zijn werkgever, het Belgische Quick Step-Deceuninck. De sterrenformatie van teambaas Patrick Lefèvre schreef in San Remo alweer de 19e zege van het seizoen bij. Alaphilippe kon het na afloop allemaal nog maar nauwelijks bevatten. ‘Ik zal even tijd nodig hebben om me te realiseren dat ik vandaag heb gewonnen.’ Daarna bedankte hij uitvoerig en emotioneel zijn teamgenoten voor het voorbereidende werk.

Milaan-San Remo heet een sprintersklassieker te zijn, maar met Alaphilippe won alweer voor de derde keer op rij een aanvaller met een sterk eindschot in de benen. Net zoals voorgaande jaren viel de beslissing op de Poggio, de laatste beklimming in de wedstrijd. Voordien was het voor de favorieten vooral een kwestie van goed positioneren geweest.

Ronduit indrukwekkend was de afdaling van Niccolò Bonifazio. De Italiaan groeide op in het naburige Cuneo en kent de wegen in het noordwesten van Italië op zijn duimpje. Hij ging zo hard naar beneden dat zelfs de motards hem niet kon bijhouden. Veel haalde zijn kamikaze-actie niet uit: al voordat het peloton aan de beklimming van de Poggio begon was hij ingehaald.

Op de scherprechter van de koers, negen kilometer voor het einde, opende de Australiër Simon Clarke de aanval. Het was voor Alaphilippe, gelanceerd door zijn ploegmaten Philippe Gilbert en Zdenek Stybar, het sein om de koers hard te maken. Zes man konden zijn wiel volgen, onder wie wereldkampioen Alejandro Valverde, voormalig wereldkampioen Peter Sagan, oud-winnaar Michal Kwiatkowski en de Belg Wout van Aert, troef van de Nederlandse Jumbo-Visma-formatie. Tom Dumoulin moest in eerste instantie opgeven, maar kon er later ook nog bijkomen.

Een sprint van dat elitegroepje was onvermijdelijk. Twee kilometer voor het einde probeerde de Italiaan Matteo Trentin nog te verrassen met een demarrage, maar het was tevergeefs, evenals de poging van de Sloveen Matej Mohoric. Net als in Tirreno-Adriatico lukte het Alaphilippe om de sprint te winnen, voor – verrassend – de Belg Oliver Naessen, die zich daarmee direct kandidaat stelde voor de Gent-Wevelgem, volgende week. Kwiatkowski, de Pool in dienst van Sky, werd derde.

Vooraf was er nog stilletjes hoop dat Dylan Groenewegen bij zijn debuut zou kunnen verrassen, maar dat bleek teveel gevraagd. Hij moest in de finale passen en eindigde uiteindelijk als 78ste. Beste Nederlander was Tom Dumoulin met een elfde plaats.

Meer over