AkzoNobel toch met schipper Simeon Tienpont gestart in de Volvo Ocean Race

Schipper Simeon Tienpont is zondag in de haven van Alicante 'gewoon' van start gegaan als schipper van team AkzoNobel in de Volvo Ocean Race. Dat is de verrassende ontknoping van een conflict tussen Tienpont en AkzoNobel, dat er vorige week toe leidde dat de 35-jarige zeiler werd gepasseerd voor de wedstrijd.

Simeon Tienpont. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Simeon Tienpont.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Tienpont spande een arbitragezaak aan, maar over de uitslag deden beide partijen zaterdag geen mededelingen. 'Dit is natuurlijk een moeilijke tijd geweest voor iedereen omdat we pas tien dagen geleden aankwamen in Alicante', meldde Tienpont via de website van de organisatie. 'Ik heb een akkoord bereikt met AkzoNobel, we willen het nu graag achter ons laten en focussen op de race.' De eerste etappe van de Volvo Ocean Race ging zondag om 14.00 uur van start.

Kort voor het moment van vertrek bevestigde AkzoNobel de terugkeer van de schipper, die aan het hoofd staat van een achtkoppige bemanning. Brad Jackson, de Nieuw-Zeelander die door AkzoNobel was aangewezen om Tienpont te vervangen, de Brit Jules Salter en de Braziliaan Joca Signorini hebben besloten in ieder geval de eerste etappe niet mee te varen. De Amerikaan Rome Kirby is er ook niet meer bij. De afwezigheid van Salter betekent opvallend genoeg dat Team AkzoNobel de Volvo Ocean Race zonder navigator is begonnen.

Contractbreuk

Het conflict openbaarde zich half oktober toen het bedrijf van Tienpont, Steam, door hoofdsponsor AkzoNobel aan de kant werd gezet wegens contractbreuk. Tienpont stapte naar het Nederlands Arbitrage Instituut. Over het resultaat hielden beide partijen zaterdag de lippen stijf op elkaar, maar zondag keerde de 35-jarige Nederlander dus terug als schipper.

'Ik wil Brad Jackson bedanken voor zijn bereidheid om team AkzoNobel in deze moeilijke tijd verder te brengen in de voorbereidingen op de race', liet Tienpont nog weten.

De boten vertrokken zondag voor de eerste etappe met bestemming Lissabon. De Volvo Ocean Race gaat over 83.000 kilometer en duurt acht maanden.

Meer over