Ajax wordt weer wakker gekust door Twente

In een nog niet zo heel grijs verleden stond FC Twente bekend als de ploeg die trainers van Ajax over de rand van de afgrond kon duwen....

Danny Blind, de huidige coach van Ajax die zich met zijn wispelturige beleid in het nauw heeft gedreven, zal met louter goede herinneringen terugdenken aan de confrontaties tegen Twente van dit seizoen. Want beide keren schoot de ploeg van Rini Coolen Ajax uit eigen beweging te hulp.

De fortuinlijke 3-2 zege van gisteren verschafte Blind lucht in een fase van de competitie dat Ajax zich geen puntverlies kan permitteren, met wedstrijden tegen Utrecht en Feyenoord in aantocht.

Ajax werd gisteren twee keer op achterstand gezet, dankzij doelpunten van de immer gevaarlijke N’Kufo, maar ontsnapte op de valreep dankzij late treffers van Maduro (2-2 in de 89ste minuut) en Emanuelson (2-3 in de 90ste minuut).

Ruim twee maanden geleden, op 19 november, maakte voorstopper Majstorovic een einde aan een periode van improductiviteit van Ajax. De Zweed, gisteren geschorst, passeerde in die wedstrijd zijn eigen doelman Boschker. Hierdoor kon Ajax, na niet gescoord te hebben tegen NEC, Heerenveen, PSV en Heracles, voor het eerst in 443 minuten weer eens een doelpunt vieren.

In Enschede was het deze keer de onlangs van Lokeren overgenomen Vidarsson die zijn eigen ploeg dupeerde, en Ajax daarmee liet ontsnappen. Vidarsson kon wel onder het gras kruipen van schaamte, nadat hij Maduro een minuut voor tijd in staat stelde 2-2 te maken. Hij schoof de bal pardoes in de voeten van de Ajacied.

Kennelijk werd Twente met deze tegentreffer niet genoeg gestraft, want in de slotminuut van de reguliere speeltijd slaagde Ajax er zelfs nog in volledig te ontsnappen. Met een bekeken boogbal van de rand van het strafschopgebied schoot invaller Emanuelson – acht minuten voor tijd nota bene als rechtsbuiten in het veld gekomen – Ajax alsnog naar de overwinning.

Een wonderlijke ontsnapping bleek Ajax dus gegund, op het moment dat de club er het meest bij was gebaat. Maar wat is deze zege waard voor Blind, een coach die graag duidelijke oorzaken ziet voor het behaalde resultaat?

Als Ajax namelijk zo speelt als Blind beoogt – met vleugelspelers – weet zijn ploeg zich nauwelijks kansen te verschaffen. Rosales blijft de rechtsbuiten, bij gebrek aan beter, die gisteren weliswaar de voorzet gaf waaruit Rosenberg na 51 minuten 1-1 maakte. Maar de rol van de Argentijn is en blijft zeer marginaal.

Rosenberg dient zich te verzoenen met zijn rol van linkerspits, al wordt de Zweed hierdoor beperkt in zijn bewegingsvrijheid. Net als vorige week tegen NEC wist hij ook tegen Twente te scoren, maar het was opnieuw een treffer die op zichzelf stond. Rosenberg als linkerspits is een gekunstelde constructie. Hij is immers geen speler die de achterlijn haalt en Huntelaar van voorzetten voorziet, maar juist een aanvaller die het beste rendeert in de nabijheid van de diepste aanvaller.

De centrale rol was tegen Twente trouwens weer voor een belangrijk deel vergeven aan Charisteas, die door Blind in het veld werd gebracht, nadat Sneijder opnieuw geblesseerd was geraakt. Hij moest het veld na 41 minuten verlaten met een nieuwe hamstringblessure. Huntelaar diende een linie terug te zakken, waardoor de Griek zijn oude positie kon innemen.

Twee wedstrijden mag Huntelaar zich nu Ajacied noemen, en nu al is de coach met hem aan het schuiven door het elftal. Blind mag dan roepen dat hij niet houdt van stuivertje wisselen, aan zijn beleid is dat niet af te leiden.

Zo startte Lindenbergh weer eens in de basis. Dat was voor het laatst het geval in het Champions League-duel tegen Sparta Praag van 22 november (2-1 winst), exact twee maanden geleden. Blinds uitleg: ‘Ik vond dat wij tegen NEC de strijd op het middenveld te veel verloren, en heb daarom besloten Olaf op te stellen.’

Het klonk niet erg plausibel, zeker in de wetenschap dat NEC niet de eerste ploeg was waartegen Ajax de strijd op het middenveld verloor. Maar tegen Twente was de juiste mentaliteit er in elk geval wel, en die droeg er voor een belangrijk deel aan bij dat er in de slotfase nog een onverwachte ontknoping volgde.

Maar naar vastigheden is Blind nog immer op zoek.

Meer over