NIEUWSVOETBAL

Ajax wordt kampioen, zeggen de cijfers

In veel voetbalcompetities staat de landskampioen nagenoeg vast. Met nog circa tien speelronden op het programma is volgens berekeningen van statistiekbureau Gracenote de kans klein dat die wedstrijden veel veranderen aan de uitkomst van de vier grootste competities. En voor de Nederlandse competitie geldt hetzelfde.

Redactie
Ajax, kampioen van de Eredivisie 2018 / 2019. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Ajax, kampioen van de Eredivisie 2018 / 2019.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het is volgens Gracenote 100 procent zeker dat Liverpool de Premier League wint, 99 procent dat PSG in Frankrijk de titel pakt, 84 procent dat Bayern Munchen en Juventus kampioen worden en 83 procent dat Ajax zijn rivalen AZ (14 procent titelkans) en Feyenoord (2 procent) voorblijft. Alleen in Spanje is een verrassing reëel: de titelkansen van Barcelona acht bureau Gracenote 74 procent.

Volgens het statistiekbureau, dat naar eigen zeggen 100 duizend simulaties heeft doorgerekend, kunnen deze uitkomsten nuttig zijn als het coronavirus voetballen onmogelijk blijft maken. Als er niet meer kan worden gespeeld, maken de hoge succeskansen voor de huidige koplopers het toch mogelijk in redelijkheid een kampioen aan te wijzen.

Ook kunnen de deelnemers aan eventuele play-offs of nacompetities beter worden bepaald. De twee degradanten uit de eredivisie staan volgens Gracenote al vast: RKC (99,95 procent) en Ado (84 procent).

Meer over