wedstrijdverslagajax - psv (1-0)

Ajax wint, onzeker PSV blijft afgang bespaard

Quincy Promes raakte kort na het 1-0 doelpunt geblesseerd.  Beeld Jiri Buller
Quincy Promes raakte kort na het 1-0 doelpunt geblesseerd.Beeld Jiri Buller

Ajax won, PSV vermeed een afgang. De kampioen heeft na de 1-0 van zondag in de Johan Cruijff Arena 14 punten meer dan de wegkwijnende rivaal, die zelfs de tweede plaats in de eredivisie bijna kan vergeten.

Ajax en PSV hebben zo hun eigen problemen. Ajax lijkt onderhand op een veldhospitaal, een veeg teken met zoveel belangrijke wedstrijden te gaan, in Nederland en Europa. Ajax verliest man na man door blessures. Zondag vielen Joël Veltman, Quincy Promes en Ryan Babel uit, al waren de oorzaken verschillend. Dat kwam het voetbal bepaald niet ten goede. Schrapend behaalde Ajax de zege, terwijl van het zieltogende PSV, zelfs in het veld een kabinet van ruzietjes, nauwelijks iets te vrezen viel.

Klacht

Ajax is zeker nog niet af van AZ, dat op drie punten blijft volgen. Trainer Erik ten Hag herhaalde een al eerder geuite klacht: ‘De voetbalkalender is veel te vol. Spelers zijn overbelast.’ Ajax heeft mazzel met Jong Ajax, dat in de top van de eerste divisie meedoet. Spelers stromen zonder al te veel moeite in bij het eerste.

PSV is zijn identiteit kwijt. Het is op zoek naar zichzelf, naar zijn humeur, zijn topvorm, naar iemand die scoort ook. Ja, dat deed Steven Bergwijn zondag, maar die is net voor meer dan 30 miljoen euro verkocht aan Tottenham Hotspur. ‘We kunnen er alleen op blijven trainen’, aldus trainer Ernest Faber, die met lichte spot de verwikkelingen becommentarieert.

Bij PSV zie je ze soms schelden op elkaar in het veld. Overal in de club is onrust. Sinds de winterstop: eentje verloren in de competitie, twee gelijk. Uitgeschakeld in de beker tegen NAC. Dat is te zien. Het zelfvertrouwen is verdwenen. Elke week flakkert hoop op verbetering aan een verre horizon, in de vage wetenschap dat het eens beter zal gaan. Maar wanneer breekt dat eens aan?

Het is geen mooie wedstrijd, tussen de koploper en de nummer vijf van de eredivisie. Het is wel een interessante, felle confrontatie, met tegen het einde drie jongens van 17 jaar op het veld: Ryan Gravenberch bij Ajax, Mohamed Ihattaren en invaller Noni Madueke bij PSV. Die laatste is dreigend, aan hem gaat PSV plezier beleven. PSV probeert in elk geval de aanval te zoeken in de slotfase, maar weet nooit iemand in stelling te brengen. Geen enkele kans, dat is pure armoede.

‘Kampioen van de training’

Ernest Faber: ‘Het was voor ons een moeizame wedstrijd aan de bal. Dat snap ik niet. Het was in de eerste helft vooral tegenhouden. Na rust was het beter. Het ging lijken op waar we heen willen.’ Bij de training schijnt het lekker te lopen. ‘Kampioen van de training, daar hebben we niets aan. Het wordt tijd het een keer te laten zien in het stadion.’

Zoveel sterker dan PSV is Ajax voor de rust. De kampioen is alleen een paar graadjes te slordig om fors uit te lopen. Carel Eiting, die met een mooi linkerbeen altijd op zoek is naar diepte, en Gravenberch zijn op het middenveld de controleurs achter Donny van de Beek. Ajax is fel, heeft de bal telkens snel terug, zet aanval na aanval op. PSV doet helemaal niet mee, dat hangt al in de touwen voordat een klap is uitgedeeld.

Fout Unnerstall

Kans op kans voor Ajax dus, doch slechts één doelpunt, ingeleid nota bene door de uitblinker van PSV, doelman Lars Unnerstall. De Duitser is uitstekend in een-tegen-eenduels met zijn reflexen, maar meevoetballen is zijn mindere punt. Bij het uitlopen schiet hij met links laag weg. Donny van de Beek krijgt de bal net niet lekker genoeg om van vijftig meter een lob te proberen. In plaats daarvan begint hij aan een lange rush, als een veldheer met een deserterend leger van de vijand tegenover zich. Hij loopt verdediger Daniel Schwaab voorbij alsof de Duitser daar helemaal niet staat en legt de bal net op tijd breed naar Quincy Promes, die mooi tegendraads inschiet.

Donny van de Beek haalt uit in het strafschopgebied van PSV. Beeld Jiri Buller
Donny van de Beek haalt uit in het strafschopgebied van PSV.Beeld Jiri Buller

Ajax, dat al zonder Hakim Ziyech, David Neres en Daley Blind voetbalt, verliest al voor de rust Veltman (knie) en Promes (hamstring) met blessures, en daarna Ryan Babel (knie). Dat is toch een probleem. De selectie kan ruim zijn en Jong Ajax een bron van talent, het begint toch te knellen, zeker in aanvallende zin, en in creatief opzicht ook, nu Dusan Tadic mindere tijden beleeft. In de tweede helft is veel aantrekkingskracht van het voetbal verdwenen, en spanning ook, omdat PSV zo onmachtig is.

Ajax voetbalt steeds minder, in een te traag tempo, en nog krijgt PSV niet eens een kans. PSV durft alleen iets meer, met Kostas Mitroglou voor Sam Lammers, met de gehuurde linksachter Ricardo Rodriguez voor Olivier Boscagli. En met Madueke, een jongeling met een lekkere dribbel en een fijn linkerbeen. Ajax claimt een strafschop, al loopt Sergino Dest iets te opzichtig tegen het uitgestoken been van Boscagli aan. Zo blijft de schijn van spanning tot het einde bewaard. Maar hoe had PSV in vredesnaam een doelpunt moeten maken zondag?

Meer over