Ajax wint nipt van Feyenoord in boeiende klassieker

De bij vlagen wervelende klassieker werd ontsierd door fans die het hadden gemunt op oud-Ajacied Vermeer. 

Amin Younes van Ajax scoort de 1-1. Beeld anp
Amin Younes van Ajax scoort de 1-1.Beeld anp

Voor Ajax kwam de klassieker als geroepen om het chagrijn te verdrijven uit de Arena. Maar de misère was juist tastbaar bij de tegen oud-doelman Kenneth Vermeer gerichte spreekkoren. Opnieuw bleek dat wegkijken niet de remedie is tegen racisme en verbaal geweld. Zo verloor Ajax meer dan het won, terwijl Feyenoord zich na de zesde nederlaag op rij in de competitie als een drenkeling vastklampt aan de KNVB-beker.

Onlangs was Ajacied Bazoer in het stadion van ADO het mikpunt van racistische spreekkoren. Niemand greep in en Bazoer liep niet van het veld, zoals ook Vermeer geen statement wilde maken tegen zijn oude liefde. Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, vertelde bij NPO Radio 1 dat hij het een 'interessante casus' zou hebben gevonden als de spelers van Feyenoord het veld hadden verlaten.

Het was wrang dat de afscheid nemende Ajax-verdediger John Heitinga aankondigde dat hij binnenkort bij de F-Side of in het 'sfeervak' 410 in de Arena ging zitten om zijn club aan te moedigen. Juist vanaf die kant in het stadion werd luidkeels gebruld dat Vermeer 'een hoerenjong' is, het al bijna gebruikelijke scheldwoord in het profvoetbal.

Ajax hield wel een supporter aan, die voor ophef zorgde door een op Vermeer lijkende pop op te hangen. Voor die lugubere actie kreeg de man meteen een stadionverbod opgelegd, al mag Ajax het zichzelf aanrekenen dat deze supporter de pop en een beledigend spandoek mee kon nemen naar de tribunes. Vermeer werd al in de Arena ondervraagd door de politie en besloot aangifte te doen tegen de dader.

Ajax-coach Frank de Boer veroordeelde het wangedrag van de eigen aanhang, die 'jarenlang juist voor Vermeer heeft gejuicht'. Het is de eeuwige spagaat van de topclubs om de supporters een stem te geven in de wetenschap dat het minder weldenkende deel er structureel misbruik van maakt. Beide clubs dienen opnieuw te definiëren, wie ze als 'supporter' wensen te beschouwen en vooral wie niet.

Zo werd het toch een troosteloze klassieker, terwijl op het veld met een Brits aandoende hartstocht was gestreden door twee teams in verval. Ajax-coach De Boer en zijn spelers moesten zich vorige week verantwoorden bij de fans, die het zouteloze voetbal in de Arena niet meer konden aanzien.

De Boer was de wijze les van zijn voormalige trainer Leo Beenhakker niet vergeten. 'Passie hoort altijd in je tas te zitten voor je naar het stadion gaat.' En zowaar spatte de passie er weer eens af bij Ajax, waar de creatieve Schöne een basisplaats had gekregen en prompt als schakelstation fungeerde in de aanvalspatronen.

Anwar El Ghazi van Ajax in duel met Terrence Kongolo van Feyenoord. Beeld anp
Anwar El Ghazi van Ajax in duel met Terrence Kongolo van Feyenoord.Beeld anp

Feyenoord paste zich aan, zoals het ook deed in het bekerduel met Roda JC. Woensdag was het gepast om te overleven in het toernooi, dat een treurig seizoen nog enige glans moet geven. Zondag liep Feyenoord na rust opzichtig achteruit in een geestdodend 4-5-1 concept, met Kuijt als eenzame strijder voorin. Waarom durfde Feyenoord niet met het hart te blijven voetballen, als in het bekerduel met Ajax?

Met 1-0 voor tegen het beperkte centrum Van der Hoorn en Viergever, die al na tien minuten Riedewald moest vervangen; het leek een droomscenario voor de wederopstanding van Feyenoord. Uitgerekend Toornstra, die zo lang wegkwijnde op de tribunes, passeerde Ajax-keeper Cillessen met een schuiver die langs de meetlat was gelegd: 0-1.

Coach Giovanni van Bronckhorst weet het echter niet meer na een historisch slechte reeks van zijn ploeg. Tegenhouden was het devies. De van FCTwente overgekomen Tapia kreeg meteen een basisplaats, tot zijn tank leeg was in de tweede helft. Elia en spits Kramer mochten pas opdraven bij een 2-1-achterstand, toen Gudelj de bal uit een strafschop voor Ajax in de tweede ring had geschoten.

Braaf dreunden de spelers van Feyenoord hun lesje op. Ze hadden eigenlijk niets weggegeven, aldus de bleke middenvelder El Ahmadi. Behalve dan het gehele seizoen en twee doelpunten, die het avontuurlijke karakter van Ajax onderstreepten. Younes was een tijdje onzichtbaar gebleven, maar zondag stond het kleine pingelmannetje weer op. Kappen en draaien in de kleine ruimte en hup, daar lag de bal achter Vermeer: 1-1.

Een heerlijk doelpunt, zoals ook de tweede treffer van Ajax tot de verbeelding sprak. Coach De Boer had de door hem gepredikte passie terug gezien in de felle duels rond het strafschopgebied, waar Feyenoord de bal niet weg kreeg. Uit het niets schoot Bazoer de bal met de buitenkant van de rechtervoet, de fraaie krul liet Vermeer kansloos: 2-1.

John Heitinga neemt afscheid als voetballer. Beeld anp
John Heitinga neemt afscheid als voetballer.Beeld anp

Feyenoord staat nu vierde, met twee punten achterstand op Heracles. De carrière van een jonge trainer dreigt in de knop te worden gebroken.

Ajax is de enige uitdager van regerend landskampioen PSV. Maar ondanks een soms wervelende klassieker overheerste de pijn van de verloedering.

Het stille verdriet van Kenneth Vermeer was wel degelijk een aanklacht.

Meer over