EredivisiePEC - Ajax (1-4)

Ajax wint met ruime cijfers van PEC (1-4) maar ziet Onana en Van de Beek uitvallen

Een vreemd voetbalavondje, dat was het zaterdag in Zwolle, waar Ajax op bezoek was voor de gelijkmakende beurt met koploper PSV in de eredivisie.

Willem Vissers
Frenkie de Jong viert zijn doelpunt tegen PEC. Beeld ANP Pro Shots
Frenkie de Jong viert zijn doelpunt tegen PEC.Beeld ANP Pro Shots

Ajax won met wat moeite (1-4) en bracht de achterstand weer op twee punten, nadat kampioen PSV vrijdag werk had gemaakt van het opvijzelen van het doelsaldo, door de 6-0 tegen Excelsior.

PEC Zwolle, dat te laag staat voor de ambities van de club, weerde zich uitstekend, ook door nogal fysiek te spelen tegen het elftal van Erik ten Hag. Een paar dagen voor een Europese wedstrijd, zoals Ajax die woensdag heeft, is dat nooit prettig voor de club die op meerdere fronten om eremetaal strijdt.

Trainer John van ’t Schip van PEC vergrendelde het centrum met drie verdedigers en had in de sterke Kingsley Ehizibue een gevaarlijke pion op rechts, een man die blijft gaan, blijft lopen, tot de laatste energie uit zijn lijf is verdwenen.

Blessures Onana en Van de Beek

Ajax zag een halve week voor de beslissende wedstrijd om de groepswinst in de Champions League tegen Bayern München twee spelers geblesseerd uitvallen, voor de rust al: middenvelder Donny van de Beek en doelman André Onana strompelden het veld uit, waarbij nog onzeker is of ze kunnen meedoen woensdag. Hakim Ziyech zal dan weer beschikbaar zijn. Hij zat na een drietal gemiste wedstrijden weer op de bank en liep ook een tijdje warm, zonder in te vallen.

Keeper André Onana moest de wedstrijd geblesseerd verlaten. Beeld ANP Pro Shots
Keeper André Onana moest de wedstrijd geblesseerd verlaten.Beeld ANP Pro Shots

Het was sneu voor invaller-doelman Kostas Lamprou, met 1,76 klein voor een keeper, dat hij bij zijn tweede bal al kansloos was op een kopbal van Zian Flemming. Zo’n doelpunt is dan niet per se zijn schuld, maar zijn bereik is nu eenmaal kleiner dan dat van doelmannen met een forser postuur. Het ziet er daardoor nogal knullig uit, de hulpeloos duikende doelman. Die treffer, kort voor rust, gaf de wedstrijd weer spanning, terwijl die al gespeeld leek.

Rood?

De avond begon met hevige sluierregens en onvrede in het stadion, omdat scheidsrechter Jochem Kamphuis geen rode kaart gaf toen aanvoerder Matthijs de Ligt de doorbrekende Kingsley Ehizibue neerlegde. Was het rood? Ach, meningen verschillen, interpretaties ook. Ehizibue speelde de bal vermoedelijk te ver voor zich uit om van een reële kans op een doelpunt te spreken, maar of Kamphuis dat kon inschatten is de vraag. Van de rode kaart had niemand raar hoeven opkijken.

Daarna kwam de goede fase van Ajax, zo’n periode dat voetbal bijna automatisch gaat, waarin Frenkie de Jong het aandrijfmotortje was van de aanvalsgolven. Klaas-Jan Huntelaar maakte 0-1, na een pass van Neres en de halve aanname van Tadic. De Jong zelf scoorde eveneens, na een fijne dribbel en een paar schijnbewegingen waarmee hij een stel Zwollenaren het spreekwoordelijke bos instuurde. Het leek op een eenvoudige avond uit te draaien, totdat de blessures kwamen. Totdat Frenkie de Jong één keer helemaal verkeerd wegdraaide en Zwolle weer een greintje hoop schonk, zeker na de 1-2.

Zwolle ging in de tweede helft op jacht naar 2-2 en was daar een aantal keren dichtbij. Uiteindelijk viel de 1-3, van de man die patent heeft op mooie doelpunten. Lasse Schöne nam de verre hoekschop van Dusan Tadic bij de tweede paal schitterend ineens op de schoen. Tadic zelf scoorde nog met een handig boogballetje van dichtbij, waardoor de score toch weer ruim was: 1-4.

Meer over