wedstrijdverslagajax-AZ (2-0)

Ajax viert overwinning op AZ én officieus kampioenschap weer met publiek: ‘Wij zijn kampioen’

Het officieuze kampioenschap van Ajax heeft een bijna officieel karakter. Het was logisch na de 2-0 tegen AZ, het gezang van het teruggekeerde publiek: wij zijn kampioen.

Davy Klaassen viert zijn doelpunt voor Ajax. Hij scoorde twee keer voor de Amsterdammers. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Davy Klaassen viert zijn doelpunt voor Ajax. Hij scoorde twee keer voor de Amsterdammers.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Natuurlijk: Ajax is straks kampioen, voor de 35ste keer in de historie. Vier duels zijn nog te spelen en Ajax heeft 12 punten meer dan PSV (en 33 doelpunten) en 15 punten meer dan AZ. Maar zo hoort het nu eenmaal in de sport. Al heeft PSV nog 0,00000000001 procent kans op het kampioenschap, toch is de titel dan ‘officieus’ en zal Ajax een punt dienen te halen, bijvoorbeeld volgende week thuis tegen Emmen.

Hier en daar werd al gefeliciteerd en dat is begrijpelijk. Het informele pre-kampioensfeest inclusief ereronde ging gepaard met de terugkeer van een deel van het publiek in de Johan Cruijff Arena, waarvan de naamgever zondag 74 jaar was geworden, had hij nog geleefd.

Ach, 7.500 supporters kunnen soms meer lawaai maken dan 50 duizend. Het gaat om beleving op de tribunes, om longinhoud. Zo was dat ook op het veld. Ajax voetbalde met het mes tussen de tanden en heeft simpelweg meer pit dan AZ, meer onverbiddelijkheid, meer inhoud. Ajax bleek ondanks het aanmerkelijk grotere aantal wedstrijden na de winterstop ook fitter, wat duidelijk bleek in de tweede helft, en versloeg AZ voor de derde keer sinds januari.

Bij AZ was ook te weinig te zien van de talenten Teun Koopmeiners, Calvin Stengs en Myron Boadu, mannen die zich afvragen of ze toe zijn aan een volgende stap in hun loopbaan. Ajax wilde simpelweg liever winnen dan AZ, terwijl AZ de overwinning harder nodig had, in de strijd met PSV om de tweede plaats en daarmee plaatsing voor de voorronde van de Champions League.

Intense wedstrijd

Het was ook geen toeval dat middenvelder Davy Klaassen scoorde, twee keer zelfs. Met onder anderen Dusan Tadic, Nicolas Tagliafico, Lisandro Martinez en Edson Alvarez staat hij model voor de intenties van Ajax, een elftal met individuele klasse maar ook met weerbaarheid en onverzettelijkheid. Ajax voetbalt lang niet altijd goed, maar geeft nooit op. De omslag in beleid kreeg gestalte in 2018, door het talent van de Toekomst aan te vullen met spelers die in het buitenland hun sporen hebben verdiend, of die overlevingsdrang meenemen vanuit hun cultuur.

In de tweede helft was Ajax een klasse beter, resulterend in de beslissende 1-0 in de 66ste minuut, een prachtige goal als teamprestatie. De harde pass van Ryan Gravenberch naar links, naar Dusan Tadic, wiens kapbeweging Sugawara misleidde. Sébastien Haller wilde de bal achter het standbeen raken. Dat mislukte, maar omdat hij de bal liet lopen was Klaassen helemaal vrij voor de zoveelste 1-0 van zijn voet. De wisselwerking met Haller verloopt goed. ‘Hij heeft het gevoel dat ik daar ben’, aldus Klaassen.

Ajax - AZ was een intense wedstrijd. Twee goede elftallen die graag aanvallen, met de opleiding van talent als basis, aangevuld met een Latijns accent bij Ajax en de Noord-Europese invloed bij AZ. Intens dus, met felle duels, soms mooie aanvallen en wisselende kansen, zeker voor rust, toen de strijd gelijkwaardig was.

Sebastian Haller is gevaarlijk met een kopstoot, maar keeper Marco Bizot pareert de bal kundig. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Sebastian Haller is gevaarlijk met een kopstoot, maar keeper Marco Bizot pareert de bal kundig.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Davy Klaassen, ook balafpakker. Jurriën Timber, de zo soepele bespeler van spits Myron Boadu. Marco Bizot, met zijn redding op de kopbal van Haller. Owen Wijndal, met zijn durf om Antony Antony te laten en het avontuur te kiezen, telkens weer. Edson Alvarez, hoe hij een doelpunt voorkwam bij een inzet van Bruno Martins Indi. Lisandro Martinez, zijn passing, vooral die ene bal op Haller, met schitterend tegeneffect, bijna speels gegeven.

AZ verspeelde dommig veel punten in het begin van het seizoen, waardoor de titel waarvoor de ploeg had willen meespelen, spoedig uit zicht raakte – in het mogelijk laatste jaar met de grote generatie, want het is waarschijnlijk dat een paar van de dragende spelers AZ verlaten. Bij Ajax sprak directeur voetbalzaken Overmars van een tussenjaar, dat een behoorlijke oogst heeft, met de titel en de beker. ‘We hebben een nogal goed seizoen’, zei directeur Van der Sar voor de wedstrijd, bij het verwelkomen van het publiek.

De 2-0, opnieuw van Klaassen, was bijzonder. Ajax mag hele reeksen hoekschoppen nemen en zelden leveren ze iets op. Nu zette Gravenberch strak voor, kopte Tagliafico door en was Klaassen vrij bij de tweede paal. Hij rende achter het doel langs, langs het euforische publiek, dat het voetbal zijn ziel teruggeeft. Het was tijd voor de ereronde, tijd voor het vip-dek, waar de spelers zich lieten toejuichen door het volk en kledingstukken naar beneden wierpen. Klaassen zei: ‘Dat was heel speciaal. Ik loop niet graag op de zaken vooruit, maar dit kan niet meer mis.’

Meer over